Genelkurmay'daki toplantının şifreleri
Abone olEmekli Orgeneral Edip Başer komutanların gözaltısından sonra Genelkurmay'daki toplantının şifrelerini çözdü.
Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER
ANKARA- Emekli kuvvet komutanlarının gözaltına alınmasından sonra Genelkurmay’da bütün komutanların katılımıyla yapılan toplantı Ankara’da büyük heyecan yarattı. Toplantıdan bir bildiri veya açıklama gelmedi ancak komutanların toplanması bile yargılama sürecine müdahale olarak eleştirildi. Bu tartışmaları Türkiye’nin Terörle Mücadele Özel Temsilciliğini de yapmış olan emekli Orgeneral Edip Başer’e sorduk.
Başer, "TSK’nın en tepesindeki ismin demokrasiye bağlı kalınacağı beyanları bulunurken onlardan demokrasi dışı şeyler beklemek TSK’ya güvensizlik ona hakaret etmek anlamına gelir” dedi.
Edip Başer komutanların gözaltısı, Genelkurmay’daki kritik toplantıyla ilgili İNTERNETHABER’in sorularını yanıtladı.
Genelkurmay’da yapılan toplantı tartışmalara neden oldu? Sizce doğal mı?
Endişe ile karşılanacak bir durum yok. TSK ciddi bir konuyla baş başa kalınca -bu başka bir konu da olabilirdi- en yakın çalışma arkadaşlarını, komutanlarını toplaması doğal. İlk defa da yapılmıyor bu. Bana göre mevcut durumla ilgili değerlendirme ihtiyacı duyulmuştur.
Bazı sıkıntılar yaratacak şekilde gözaltına alındılar. Davet edilip öyle gidebilecek isimler. Hukukun dışında hiç kimse kalamaz. Ne Cumhurbaşkanı ne Genelkurmay Başkanı. Kim oldukları değil işlemin nasıl yapıldığı önemli.
Yargılamayla ilgili eleştiriler var o zaman?
Yargıya güven saygı erezyona uğratılırsa diğer bütün işlerin doğru olması, bunların sizleri mutlu etmesi mümkün değildir. Yargı bağımsızlığına herkesin gözü gibi bakması gerekir. Bu dikkat özen gösteriliyor mu? Tabi bu tartışılır. Yargının zirvesinin tepkileri ortada.
Komutanların acil toplantısı sadece endişe değil eleştirilere de neden oldu. Bunlar haksız mı?
8 yıldır kurumun dışındayım. Ama yıllarını bu kuruma vermiş bir isim olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu kurumun en tepesindeki insan demokrasiye bağlı kalınacağı beyanları vermiş. Bunu defalarca tekrarlamış. Bu beyanlarda bulunduktan sonra demokrasi dışı şeyler beklemek güvensizliktir. Bu kuruma hakarettir.
Peki ne konuşulmuştur sizce o toplantıda?
Bu tür toplantılarda durumun değerlendirilmesi yapılır. Demokratik hukuk devleti kurulları içinde ne yapılacağı konuşulur. Tepkiler değerlendirilir. Sonuçta silahlı kuvvetler 700 bin kişilik bir kitleden oluşuyor. Tepkiler nedir bilmek gerek. Bunları da komutanları bilir. Bu endişeleri giderecek bazı adımların atılması ihtiyacı duyulabilir. Hukuki süreç izleniyordur. Silahlı kuvvetler demokrasi hukuk devletini zedelemeden ne yapabileceğini konuşur.