Genel seçimlerin tarihi kesinleşti

Abone ol

TBMM Genel Kurulu genel seçimlerin 12 Haziran'da yapılmasını kararlaştırdı.

TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekili seçimlerinin yenilenmesi ve seçimlerin 12 Haziran 2011 tarihinde yapılmasına ilişkin önerge kabul edildi. Böylece milletvekili seçimleri 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak.

Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil, seçimlerin 12 Haziran'da yapılmasına ilişkin önergenin oylamasında, 361 milletvekilinin oy kullandığını ve 361 milletvekilinin kabul oyu verdiğini açıkladı.

SEÇİM KARARININ RESMİ GAZETE'DE YAYIMINDAN BEŞ GÜN SONRA 3 BAKAN İSTİFA EDECEK

TBMM Genel Kurulu'nda, 12 Haziran'da genel seçimlerin yapılmasına ilişkin alınan kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından beş gün sonra Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları, Anayasa gereği görevlerinden ayrılacak.

Meclis Genel Kurulu'nda, 12 Haziran'da genel seçimlerin yapılmasına ilişkin karar, oybirliğiyle alındı ve seçim süreci başladı. Seçim kararı Resmi Gazete'de yayımlanacak. Bunun ardından da ilk olarak beş gün içinde Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları görevlerinden ayrılacak. Bakanlıklara Başbakan tarafından, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak.

YENİ DÖNEMDE AND İÇME KESİN SONUÇLARIN İLANININ BEŞİNCE GÜNÜNDE

TBMM İçtüzüğü'ne göre, 12 Haziran'da genel seçimler yapıldıktan sonra, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından TRT kanallarında ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'de TBMM Genel Kurulu çağrısız toplanacak. Bu birleşimde, önce milletvekillerinin and içme töreni yapılacak. Birleşime en yaşlı üye başkanlık edecek, en genç 2 milletvekili de katip üye olarak görev yapacak. Yemin töreninden sonra, Meclis Başkanı seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilecek. Beş günlük arada Meclis Başkanı adayları belirlenecek, daha sonraki 5 gün içinde de seçim yapılacak. Gizli yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki, üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak. Meclis Başkanı seçiminden sonra siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek, başkanlığa sunacak. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak.

HÜKÜMET KURULACAK

Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşumunun ardından da 61'nci hükümet için kuruluş ve güvenoyu süreci başlayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, teamüllere göre bir milletvekilini, 61'nci Hükümeti kurmakla görevlendirecek. Yeni Bakanlar Kurulunun programı, hükümetin kuruluş tarihinden itibaren en geç 1 hafta sonra Meclis'te okunacak. Bunun üzerinden iki tam gün geçtikten sonra program üzerinde görüşme açılacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra da güvenoylaması yapılacak.

Günün Önemli Haberleri