Gençlere cinsel eğitim

Abone ol

Türkiye Aile Planlaması Derneği'nin projesi ile 52 bin 500 gence eğitim verilecek.

Türkiye Aile Planlaması Derneği'nin başlattığı ''Gençlerin üreme sağlığı ve cinsel sağlıkla ilgili bilgi düzeylerinin arttırılması'' projesi ile 52 bin 500 gence eğitim verileceği bildirildi.

Ege Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, toplumun her kesimini tehdit eden HIV ve AIDS hastalığının yanı sıra cinsel yolla bulaşan hastalıkların, istenmeyen gebelik ve düşüklerin önlenmesi, sağlıklı bir cinsel yaşamın sürdürülmesi için gerekli modern aile planlaması yöntemlerinin kullanılması konularında tüm gençlere ulaşmak amacıyla Gençlik Akran Kulüpleri'nin kurulmasının planlandığı kaydedildi.

Açıklamada, Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Esin Ceber, Türkiye'de adolesanların üreme ve cinsel sağlık konularında bilgilenmeleri ve eğitilmelerinin, örgün eğitim programlarında yeterince yer verilmeyen, ancak oldukça önemli bir konu olduğunu belirtti.

Proje kapsamında 15 ila 24 yaşındaki 52 bin 500 gence üreme
sağlığı ve cinsel sağlık eğitimi verileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ceber, şunları kaydetti:

''Akran eğitimini tamamlayan öğrenciler projede yer almaya hak kazanacaklar. İzmir'de ilk olarak Buca'daki liselerde uygulanmaya başlayan bu proje, genç öğrenciler tarafından başta çekimserlik, utangaçlık ve şaşkınlıkla karşılanmış, ancak büyük ilgi görmüştür. Türkiye Aile Planlaması Derneği'nce, AB desteğiyle gerçekleştirilen projede, üniversiteli gençler Buca'daki liselerde üreme ve cinsel sağlık konularında eğitimlerine devam etmektedir. Bu eğitimlerde üreme organları, modern aile planlaması yöntemleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma ve cinsel taciz konularını içeren 5 temel üreme sağlığı sorunu yer almaktadır.''

Okullarda rehber gözetiminde istekli öğrencilerin üreme sağlığı konusunda edindikleri bilgileri arkadaşlarıyla paylaşabileceklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ceber, bundan sonraki aşamada başlatılan bu sürecin devamlılığının sağlanmasında gençleri akran kulüplerle buluşturmaya, toplumun sosyal yapısını, gençlerin entelektüel bakış açısını güçlendirmeye ve sağlıklı bir yaşam tarzı seçmelerinde yardımcı olmaya çalışacaklarını ifade etti.

Günün Önemli Haberleri