Gelir Vergisi Kanunu değişiyor

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının görüşülmesinde, teşvik paketi eleştirildi.

TBMM Genel Kurulunda, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının görüşülmesinde, teşvik paketi eleştirildi.

Temel yasa olarak 2 bölüm şeklinde ele alınan tasarı üzerinde konuşan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, “81 ilin 81'ine de teşvik veriyorsanız, bu bölgesel teşvik değildir” dedi.

Hamzaçebi, eğitim yatırımlarının, 81 ilde teşvik edildiğine işaret ederek, bunun, “bölgesel” ya da “sektörel” teşvik olarak adlandırılamayacağını bildirdi.

“İstanbul'daki eğitim yatırımlarının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki eğitim yatırımlarına kıyasla, teşvik edilecek hangi yanı var?” sorusunu yönelten Hamzaçebi, “O zaman, 3. ve 4. bölgelere daha anlamlı teşvikler vermelisiniz” diye konuştu.

Yatırım faaliyetlerinin gelirine Kurumlar Vergisi indirimi uygulandığını anımsatan Hamzaçebi, başka alanlarda gelir varsa, bunlarda da Kurumlar Vergisi indirimi yapılması gerektiğini söyledi.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, teşvik paketinde “adresin belli” olduğunu savunarak, “Vücut belli, ona göre kumaş biçiliyor” dedi.
Teşvikteki, bölge ve sektör tespitinde ciddi hatalar bulunduğunu ifade eden Seçer, 4 bölgenin, TÜİK'in 2002 verilerine göre tespit edildiğini, aradan geçen 7 yılda çok şeyin değiştiğini kaydetti.

“DOLAYLI VERGİLER, EN ADALETSİZ VERGİLER”

Tasarının, ithal cep telefonlarından alınan vergileri düzenleyen maddesi üzerinde söz alan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, dolaylı vergilerin, en adaletsiz vergiler olduğunu, vergi gelirinin yüzde 70'ini oluşturduğunu bildirdi.

Dolaylı vergilerin yüksekliğinin, kayıt dışılığa neden olduğunu belirten Akçay, Türkiye gibi vergi tahsilatında başarısız ülkelerin, dolaylı vergileri tercih ettiğini söyledi.

Akçay, tasarıda cep telefonlarının ithalatından alınan verginin, az gelirlilerin kullandığı cep telefonlarını kapsayacağını, Maliye Bakanlığının, faturayı düşük gelir grubuna çıkarmış olacağını savundu.

MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu ise lisanslı depoculuğun önemine işaret ederek, lisanslı depoculukla, ürün kalitesinin korunacağını, kayıt dışılığın azalacağını, sanayicilerin stok maliyetini düşüreceğini belirtti.

Tasarının 2. bölümünde yer alan 21. ve 22. maddeleri kabul edildi. Buna göre, cep telefonlarının ithalinde gösterilen tutar üzerinden hesaplanan ÖTV, 40 liradan az ise orana göre hesaplanan vergi yerine, her bir cep telefonu için 40 lira vergi alınacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı sıfıra kadar indirebilecek, 3 katına kadar artırabilecek.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu çerçevesinde, mudi ile lisanslı depo işletmesi arasında düzenlenen mukavelenameler ve ürün senetleri, damga vergisinden istisna olacak.

Günün Önemli Haberleri