Geleceğin gazı üretim aşamasında
Abone olGeriye dönüşümü olmayan atıklardan dünyanın en ucuz hidrojen gazını üreten Adanalı mucit Turgay Kamışlı; Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ekonomi ...
Geriye dönüşümü olmayan atıklardan dünyanın en ucuz hidrojen gazını üreten Adanalı mucit Turgay Kamışlı; Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ekonomi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarının da desteklediği projesiyle ilgili prototip imal etti.
Turgay Kamışlı’nın “alüminyum, demir, bor gibi metal ve cevherlerin atıklarının değerlendirilmesi ve enerji üretilmesi” projesi İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2012 yılında düzenlediği “Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarı” yarışmasında 3’üncü oldu. Kamışlı’ya ödülünü veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın desteğiyle projenin hayata geçirilmesi için çalışmalar hızlandırıldı. Dünyanın en ucuz hidrojen gazı üretecek olan projenin prototipi tamamlandı.
Projeyi başından beri destekleyen Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu da projenin tanıtımı ve deneme üretimi için önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelecek. Prototipin günlük 25 metreküp hidrojen gazı üreteceğini açıklayan Kamışlı, “25 metreküp hidrojeni 100 kilo madensel atıktan elde ediyoruz. Bu da 100 litrelik petrol türevi yakıta eşdeğerdir. Türkiye’nin yıllık yaklaşık 5 milyon metreküplük madensel atığı olduğunu düşünürsek elde edeceğimiz hidrojen gazı çok büyük boyutlarda olacaktır” dedi.
Üretim aşamasına gelen prototipi inceleyen TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Şube Müdürü Yusuf Sakar, “Uluslararası Hidrojen Enerjileri Türkiye Merkezi (UNIDO ICHET) başta olmak üzere birçok üniversite üretilen gazın hidrojen gazı olduğunu söyledi. Fosil yakıtların sınırlı olmasından dolayı alternatif enerji arayışları sürmektedir. Hidrojen gazı, bu arayış içerisinde önemli bir alternatif olabilir” diye konuştu.
(İHA)