Geç doğan bebekler risk altında
Abone olAraştırma sonuçlarına göre geç doğan bebekler ileride daha çok davranış bozukluğu gösteriyor.
Araştırma sonuçlarına göre zamanından geç doğan bebekler risk altında.
42 haftadan uzun süre anne karnında kalan bebeklerin hayatlarının ilerleyen safhalarında davranış bozukluğu gösterme olasılığının zamanında doğan bebeklerden fazla olduğu ortaya çıktı.
Kadınların çoğu 42 haftadan önce doğum yapıyor ancak 43 hafta ya da daha uzun süren gebelikler de nadir değil.
Uluslararası Epidemoloji Dergisi'nde yayınlanan makaleye göre kadınlar uzun süreli gebeliklerin yarattığı risklerle ilgili bilgilendirilmeli.
Hollanda'da yapılan araştırmaya göre zamanında doğum yapamayan kadınlar yapay sancı ya da sezeryan gibi yöntemlere başvurmak yerine beklemeyi tercih ediyor.
42 haftadan uzun süre anne karnında kalan 5 binden fazla bebek üzerinde yapılan araştırma geç doğan bebekler arasında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun iki kat daha fazla görüldüğünü ortaya çıkardı.
Araştırmanın başındaki Rotterdam'daki Erasmus MC-Sophia Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikyatrisi Bölümü'nden Dr Hanan El Marroun erken doğumlar kadar geç doğumların da davranış bozukluklarına neden olduğunu söyledi.
Doktor "Her kadın erken doğumun iyi birşey olmadığını bilir. Fakat neden hiç kimse geç doğumun zararlı olup olmadığını sorgulamıyor?'' dedi.
İngiltere'de kadınlara 41, 42 haftada doğum yapmaları gerektiği söyleniyor ve bebeğin gelmemesi durumunda yapay sancı gibi hızlandırıcı yöntemlere başvuruluyor.
Geç doğumlarda bebeğin hayati tehlikesi de artıyor ve olması gerekenden büyük bebekler doğarken annelere daha çok acı veriyor.
Ancak bazı kadınlar da bebeğin doğmak istediği zaman doğacağına inanıyor ve uzun süren hamileliklere müdehale edilmesine karşı çıkıyor.