Gebze Teknik Üniversitesi Meclis'te yasalaştı
Abone ol"Gebze Teknik Üniversitesi" kurulmasına yönelik kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.
TBMM Genel Kurulu'nda,
Kocaeli'nde "Gebze Teknik
Üniversitesi" adıyla yeni bir üniversite kurulmasına
ilişkin yasa teklifi kabul edilerek yasalaştı.
Teklifin tümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, "AK Parti'nin sayın milletvekillerine sormak istiyorum: Şimdi sizin gibi düşünelim. Tamam, 17 Aralık bir darbe girişimidir. Tamam, 17 Aralık; İran ile Türkiye arasında Halk Bankası aracılığıyla gerçekleştirilen, Hükümet'in 260 milyar dolarlık bir transferden binde 34'lük bir payla 8,5 milyar dolar kazandığı bir sürecin deşifre edilmesi ve devletin zarara uğratılmasıdır. Anladık, böyle olsun. Ancak, bu 8,5 milyar dolardan tırtıkladığı iddia edilen bakanları, çocukları ve ortadaki rüşvet iddialarını ne yapacağız?" dedi.
MHP Grubu adına söz alan Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, 17 Aralık süreciyle ilgili verilen takipsizlik kararının "hırsızlığın üstünü örtmek" olduğunu savundu.
HDP Grubu adına söz alan Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Amerikalı gazeteci Serena Shim'in ölümüyle ilgili iddiaların hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde araştırılması gerektiğini söyledi.
CHP Kocaeli Üniversitesi Hurşit Güneş, Gebze'de
üniversite kurulması için 2,5 yıl önce yasa teklif verdiklerini,
iktidar milletvekillerinin konuyla ilgili düzenleme yapılacağını
söylediğini belirterek, Meclis gündemine gelen düzenlemenin
kendilerinin istediğinden çok uzak olduğunu
anlattı. "Teklifle, Gebze'de ikinci üniversite
kurulması engelleniyor. Ama teklife hayır demeyeceğiz. Tabii ki
destekleyeceğiz" diyen Güneş, varolan Gebze Yüksek
Teknoloji Enstitüsü'nün sadece tabelasının değiştirildiğini
savundu.
Gebze'nin ciddi bir üniversiteye ihtiyacı olduğunu, bunun yerinin bile hazır olduğunu belirten Güneş, ancak iktidarın bu yeri TOKİ'ye vererek rant oluşturmak istediğini söyledi.
MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, Türkiye'de yeni bir yükseköğrenim reformu yapma zamanı geldiğini belirterek, "YÖK'ten, öğretim üyelerinden çalışanlarına kadar birçok konu artık gündemde olmalı ve sorunlar bir bir çözülmelidir. Akademik personelin maaşı, Türkiye ile aynı ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyindeki ülkelerin verdiği oranda olmalı. Ek performans uygulamasına mutlaka geçilmeli, üniversite verimliliği ve yaratıcı çalışmalar mutlaka desteklenmeli. Öğretim üyesi geçimini temin edemediği için dışarıda iş aramamalı, üniversitesinin içerisinde kalmalı, araştırmasında, gelişmesinde ve çalışmalarında desteklenmeli. Üniversite öğretim üyelerinin durumunun düzelmesi için AKP iktidarını yıllardır uyarıyoruz ancak bir türlü ikna olmuyor. Hazırlanan tasarı, son şans olarak karşımızda" diye konuştu.
MHP'li Türkkan ve arkadaşlarının üniversite bünyesinde tıp fakültesi kurulması için değişiklik önergesi verdi. Önergenin oylaması sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, karar yeter sayısı istedi. AK Parti'li milletvekillerinin az olduğu Genel Kurul'da, karar yeter sayınının olmaması üzerine birleşime ara verildi. Aranın ardından yapılan ikinci olmada karar yeter sayısına ulaşılınca önerge reddedildi.
Konuşmaların ardından Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Buna göre, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün mevcut fakülte ve enstitülerini de bünyesine alacak, TÜBİTAK ile yakın işbirliği yapacak Gebze Teknik Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulacak.
Üniversite; Temel Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, İşletme Fakültesi, Enerji Teknolojileri Enstitüsü, Biyoteknoloji Enstitüsü, Nanoteknoloji Enstitüsü, Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü, Savunma Teknolojileri Enstitüsü, Bilişim Teknolojileri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden oluşacak.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde kayıtlı bulunan öğrencilere verilecek mezuniyet belgeleri ile diplomalar, istekleri halinde enstitünün adıyla Gebze Teknik Üniversitesi tarafından verilecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte adı değiştirilen fakülte ve enstitülerin öğrencileri bu kanunun yayımından önceki mevzuata göre öğrenimlerini sürdürecek. Kanunun uygulanmasında ortaya çıkacak sorunlar Yükseköğretim Kurulu kararıyla çözümlenecek.
Yasayla, üniversiteye 433 kadro ihdas ediliyor.
Başkanvekili Meral Akşener, teklifin yasalaşmasının ardından birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.