GDOlu ilaçlar caiz mi değil mi?

Abone ol

GDO'lu ürün 'yararlı mı, zararlı mı' tartışmasına ilahiyatçılar da 'helal mi haram mı' diye katıldı. Sonuç...

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA- Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı ürün tartışmasında konunun dinen de değerlendirilmesi gündeme geldi. Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik konuyla ilgili Diyanet’ten fetva istenebileceğini söylerken ilahiyatçılar GDO’lu ürünlere mesafeli yaklaştı. İNTERNETHABER’e konuşan ilahiyatçıların ortak görüşü insana zarar verme ihtimali olan bir konuya dinin asla cevaz vermeyeceği yönünde. İlahiyatçıların görüşleri şöyle:

İNSANLIĞA ZARARA CEVAZ YOK

Prof. Dr. Saim YEPREM:
Bilimsel verilere ihtiyaç var. Tek yönlü verilerle caiz veya değil hükmü verilemez. Yeni bir konu. Klasik din kitaplarında yok. Bu durumda temel prensiplere bakılır. Temel prensip de insan için zararı ve yararı var mıdır sorusuna yanıttır. Bir de kullanılış gayesi önemli. Şu an bir kesim zararlı bir kesim faydalı diyor. Önce bilim dünyası netleşmeli.

Ama rahatlıkla söyleyebileceğimiz bir şey var. O da insanlığa zarar vereceği ortaya çıkarsa din buna asla cevaz vermez.

Ticari siyasi tartışmalardan uzakta bilimsel veriler ışığında bu konunun değerlendirilmesi gerekir. Bu veriler çıkmadan helal-haram diye dinin hükmünü vermesi doğru olmaz.

ŞÜPHE KALKMADAN HELAL OLMAZ

Prof. Dr. Zekeriya BEYAZ: Dinde haram demek insanlara zarar veren şeylerin yasaklanması demektir. Burada bir zarardan bahsediliyor. Ama kesin değil, faydalı olduğunu söyleyenler de var. Dinde bir bakış açısı vardır. İyilikler, yararlı olanlar besbelli, kötülükler zararlı olanlar besbelli olacak. Bunların arasında şüphelilerden ise uzak durun deniliyor. Bu konu da aydınlığa kavuşana kadar şüphe vardır. Şüpheden de uzak durmak gerek.

Bir ayette “O kötü kimseleri, zalimi, kafiri anlatırken onlar ekini farsi nesli bozarlar” denir. Bunu genetiği bozma olarak da yorumlamak ve gıda maddelerinin genetik yapısını bozmanın iyi bir şey olmadığı yorumu yapmak mümkün.

Günün Önemli Haberleri