GDO'lu 25 ürün piyasada şüphesi

Abone ol

GDO'lu 25 ürün serbest mi bırakıldı. Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı tüketicilerin dikkat etmesi gereken ürünleri sıraladı.

Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, geçen yıl genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile ilgili yapılan düzenleme sonucunda, yetkililerin (Halka GDO'yu yasaklayacağız) diye açıklama yapmalarına karşın, son alınan Bilimsel Komite kararları ile GDO'lu ürünlerin ithalatının serbest bırakıldığını öne sürdü

Özer, ''Tarım Bakanı'na güvenmiyoruz'' başlığı ile yaptığı yazılı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Bilimsel Komite'nin geçen ay 17 GDO'lu mısırdan 16'sına, son toplantılarında da 9 çeşit mısır, 3 çeşit soya, 3 çeşit kanola, 6 çeşit pamuk, 1 çeşit şekerpancarı, 1 çeşit maya, 1 çeşit patates, 1 çeşit bakteri biyokütlesi olmak üzere toplam 25 çeşit GDO'lu ürünün ithalatına izin verdiğine işaret etti.

GDO'LU ÜRÜN YEMEM DİYORDU

Geçen yıl GDO'lu ürünlerle ilgili tartışmalar yoğunlaştığında, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in, ''GDO'lu ürünlere ben de karşıyım, şüpheyle yaklaşıyorum. Doğanın dengesinin bir hikmeti var, müdahaleyi doğru bulmam. Bilerek GDO'lu ürün yemem'' yönünde açıklama yaptığını kaydeden Öner, Bakan'ın, İstanbul'da medya yöneticileri ile yaptığı toplantıda da ''Yapılan düzenleme ile GDO'lu ürünlerin ithalatının kontrol altına alındığı, uluslararası ticaret kurallar, keyfe göre düzenlemelere yaptırımlar getiriliyor'' ifadesini kullandığını belirtti.

TARIM BAKANLIĞI CİDDİYETSİZ

GDO hareketi olarak, Tarım Bakanlığı'nı ''samimiyetsizlik ve gayri ciddilikle '' suçladıklarını ifade eden Özer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ''GDO Yasası'' olarak bilinen Biyogüvenlik Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götürme sözü vermesine karşın bunu uygulamaya geçirmediğini belirterek, böylece Tarım Bakanı'nın uygulamalarına alenen destek verildiğini belirtti.

GDO'LU ÜRÜNLER SERBESTÇE GİRİYOR

GDO'lu ürünlerin uzun süredir Türkiye'ye serbestçe girdiğini ve ithalatın büyük bölümünün kamu kuruluşları tarafından yapıldığını ileri süren Özer, açıklamasında şunları kaydetti:
''Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, yılda 17,6 milyon dolar tohum ihraç eden Türkiye, geçen yıl 132 milyon 214 bin dolarlık hibrit veya GDO'lu tohum ithal etmiştir. Şekerpancarı tohumunun yüzde 100'ü GDO'u Syngenta ve KWS firmalarından ithal edilmektedir. Üstelik ithalatı kam kamu hem de özel sektör yapmıştır. Tohum sorununa çözüm bulmak yerine, GDO'yu biyogüvenlik maskesi ile yasallaştırmışlardır. Yüzde 0,9 eşikdeğer maskesi ya da AB uyumu, Dünya Ticaret Örgütü dayatması veyahut da (yemlerdeki GDO et, süt ve yumurtaya geçmez) şeklindeki gerçek dışı beyanla GDO'lu ürünlerin ülkeye girişine sorumsuzca izin verir hale gelmişlerdir.''

BUNLARI TÜKETMEYİN

Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, tüketicilere, mısır, mısır nişastası, mısır unu, glikozu ve mısırözü yağı gibi mısır ürünlerini, soya unu, soya lesitini ve yağı gibi soyalı ürünleri, kanola yağını, pamuk yağını, şekerpancarından elde edilmiş rafine beyaz ve kahverengi şekeri, şekerli ürünleri, hamur mayalarını, patates ve patatesli ürünleri tüketmeme çağrısında bulundu.

Günün Önemli Haberleri