GDOdan çok şükür dedirten haber

Abone ol

Tarım Bakanı Eker, GDO mevzuatında geri adım attı. 'Alkol ve domuz katkısı yoktur" ibaresine dokunamadı, GDO'suz yazılmasına izin verdi.

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, GDO yönetmeliğinde önemli değişikliklere gitmek zorunda kaldı. GDO ile ilgili tartışmalar arasında, "Bir ürünün içinde olmayan şeyler yazılamaz" diye direnen ve isteyenin "ürünlerimiz GDO'suzdur" diye yazmasına itiraz eden Bakan Mehdi Eker, İNTERNETHABER'in; bu konudaki haberleri üzerine, geri adım atmak zorunda kaldı.

DOMUZU KALDIRAMADI
Eker, Bazı firmaların ürünlerine, 'Alkol, domuz yağı, domuz katkısı yoktur' şeklinde ibare yazabilmesine karşılık, neden 'GDO'suzdur' diye yazılamadığına ilişkin sorumuza yanıt verememişti.

Bürokratları ile uzun süre çözüm aradıktan sonra, mevzuat değişikliğine gitti. Ülker, Eti gibi firmaların ürünlerinin üzerinde yazan ibareleri kaldırma yoluna gidemeyen Bakan Eker, çaresiz, "isteyen GDO'suzdur yazsın' demek zorunda kaldı.

İŞTE DEĞİŞİKLİK
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 26 Ekim'de çıkardığı ''Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik''te, 25 gün sonra önemli değişiklikler yaptı.

GDO'SUZ YAZILABİLECEK
GDO'suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO'suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz'' hükümleri yönetmelikten çıkarıldı.

Buna göre, gıda veya yem, GDO'lardan biri ya da birkaçını içerirse orana bakılmadan GDO'lu olarak kabul edilecek. Gıda veya yem ''izin verilmeyen GDO içermesi halinde'' ithalatına, işlenmesine, nakline, dağıtımına ve satışına izin verilmeyecek.

GDO'suz ürünlerin etiketinde istenirse ve ürünün GDO'suz olduğu ispatlanırsa, GDO'suz olduğu yazılabilecek.

MEVZUAT BİR DAHA DEĞİŞEBİLİR
GDO Tartışmaları sırasında, "Bir ürünün içinde olmayanr şey yazılır mı? mesela civa da yok ama onu yazıyor muyuz?" diye savunma getiren ancak İNTERNETHABER'in soruları karşısında geri adım atmak zorunda kalan Bakan Eker, mevzuat değiştirmek zorunda kaldı. İNTERNETHABER yaptığı habercilikle mevzuat değiştirilmesini ve isteyen firmanın ürünlerine GDO'suzdur, yazabilmesini sağladı. Ancak bir çok firma bu çözümün yeterli olmadığını ileri sürüyor. Bu durumun haksız rekabet sağlayacağı iddiasıyla yapılacak bir başvuru ile hem "GDO'suzdur' yazan firmalar, hem de 'Domuz ve alkol katkısı yoktur' yazan firmaların haksız rekabet yaptığı yargı kararına bağlanabileceğini belirten uzmanlar, mevzuatın bu yönde bir kez daha değişebileceğini belirttiler.

Günün Önemli Haberleri