Gazze'ye giden son gemi sır oldu

Abone ol

Mavi Marmara'ya yapılan baskının ardından İrlanda'dan yola çıkan kargo gemisinin akıbeti belli değil.

İrlanda’nın Dundalk Limanından demir alan ve halen Gazze yolunda olduğu bildirilen yardım gemisi "Rachel Corrie" ile irtibatın kesildiği bildirildi.

Özgür Gazze hareketinin sözcüsü Audrey Bomse, AFP’ye yaptığı açıklamada, gemiyle irtibatın kesildiğini, İsrail’in sabotaj düzenlediğinden şüphelenildiğini belirtti.

Bomse, gemiye ve yolculara saldırı düzenlenmesini önlemek için daha fazla kişi alması ve dünya çapından gazetecilerin kendilerine eşlik etmesi için "Rachel Corrie"nin bir limana götürüleceğini söyledi.

Sözcü, bu karardan yolcuları haberdar edebilmek için irtibatın yeniden sağlanmasını umduklarını ifade etti.

GEMİDEKİLERİN DİRENMEYECEĞİ AÇIKLANMIŞTI

İrlanda-Filistin Dayanışma Kampanyası’ndan (IPSC) Kevin Squires dün yaptığı açıklamada, gemideki gönüllülerin, İsrailli yetkililer tarafından durdurulurlarsa direnmeyeceklerini söylemişti. Squires, "Bir baskın anında yere oturup kollarını havaya kaldırarak teslim olacaklar. Tutuklanırlarsa da karşı koymayacaklar” demişti.

İRLANDA İSRAİL'İ UYARMIŞTI

İrlanda Başbakanı Brian Cowen İsrail’e çağrıda bulunarak, Gazze yolundaki gemiye müdahale edilmemesini istemişti. Cowen, götürülen insani yardım malzemeleri arasında onarımlarda kullanılmak üzere çimento bulunmasının sorun yaratmasından endişe ettiklerini belirtmişti.

NOBEL ÖDÜLLÜ AKTİVİST DE GEMİDE

Rachel Corrie, tıbbi araç-gereç, okul malzemesi, oyuncaklar ve çimentonun da bulunduğu toplam 750 tonluk yardım malzemesi taşıyor. Gemideki 5'i İrlandalı 15 gönüllü arasında, 1976 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Kuzey İrlandalı Mairead Maguire ile eski BM yetkilisi Denis Halliday de yer alıyor. Kaptanı İskoç vatandaşı olan yük gemisinde ayrıca 5 Malezyalı, 4 de Endınezyalı bulunuyor.

RACHEL CORRIE KİMDİR?

ABD'li barış gönüllüsü Rachel Corrie, 16 Mart 2003'te Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin evlerini yıkmak üzere harekete geçen bir İsrail buldozerinin önüne çıktı. Corrie İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürüldü.

Rachel Corrie, Evergreen State College'de sanat dersleri alarak eğitim gördü. Üç yıl boyunca gönüllü olarak, ruhsal bozukluğu olan hastalara haftalık ziyaretleri yaptı, destek oldu. Yazar ve sanatçı olmak, barış için çalışmak gibi hedefleri olan Corrie, ABD'nin Irak'ı işgali üzerine İsrail'in Gazze'de kıyıma girişeceği ve bunun ancak bölgedeki ilgiyi canlı tutmakla engellenebileceğini öngörerek, Gazze'ye uluslararası gözlemci olarak gitmişti.

16 Mart 2003'te İsrail tanklarına karşı vicdanını siper ederek öldürülen Rachel Corrie’nin ölüm tarihi olan 16 Mart tarihi, Uluslararası Dünya Vicdan Günü olarak ilan edildi.


Günün Önemli Haberleri