Gazze'den Mısır'a geçiş başvuruları askıya alındı

Abone ol

Yetkililer Gazze Şeridi'nde dört senedir 'mahsur' durumdaki Filistinlilerin aşırı talebi nedeniyle, Mısır'a geçişler için yeni başvuruları kabul etmeyi durdurdu.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli yetkililer Mısır'a geçiş için oluşturulan kayıt listelerine başvuruları aşırı talep dolayısıyla askıya aldı.

Mısır'ın dört yılı aşkın aradan sonra, Gazze Şeridi'ni dünyaya bağlayan Refah Geçişi'ni yeniden açması ardından binlerce kişi bölgeden çıkmak için yetkililere başvurmuştu.

Mısır, İsrail ablukası ile eş zamanlı olarak dört yıl önce Hamas'ın bölgede denetimi ele alması sonrası sınırı kapatmıştı. Bu siyaset Hüsnü Mübarek iktidarının sona ermesi sonrası gevşetilmeye başlandı.

Şimdilik Refah'tan her gün sadece 300 ile 500 arasında kişinin geçmesine izin veriliyor. Ayrıca ticari geçişler hala askıda.

Bununla birlikte geçişler için oluşturulan sıra listesinde şimdiden 18 bini aşkın Filistinli bulunuyor.

Mısır, sınırda bu büyüklükte bir talebi karşılayabilecek ölçüde gümrük ve güvenlik personeli bulunmadığını belirtiyor.

Hamas yetkililerine göre geçişin açılması üzerinden sadece üç hafta geçmişken, şimdiden bölgeden ayrılmak isteyenler bu koşullarda ancak üç ayda eritilebilecek bir bekleme listesi oluşturdu.

Bu nedenle Hamas, listelere bir süre yeni kayıt almayacaklarını açıkladı.

Hamas, Mısır yönetiminin geçişler konusundaki siyaset değişikliğini memnuniyetle karşılamıştı.

Ancak Gazze'de faaliyet gösteren El Damir insan hakları örgütü, geçişlerin yeniden başladığı açıklamasını 'yanıltıcı bir görüntü ve propaganda' olarak niteliyor.

Örgütün başkanı Halil Ebu Şamala, uygulamada Gazzelilerin hapis hayatı yaşamaya devam ettiğini söyledi.

Gazze Şeridi'nde 1,5 milyonu aşkın Filistinli yaşıyor. Abluka dolayısıyla bölgeye birey ve malların giriş çıkışları son derece sınırlı.

Günün Önemli Haberleri