Gazze'de sekiz gün sonra sükunet
Abone olİsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin ilk gününde Gazze Şeridi'nde durum sakin. Taraflar zaferlerini ilan etse de, varılan anlaşma ise 'statükonun devamı' olarak niteleniyor.
İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin ilk gününde Gazze Şeridi'nde durum sakin.
İsrail radyosu ateşkes (TSİ 21.00'de) yürürlüğe girdikten kısa süre sonra Gazze'den üç roket atıldığını duyurdu ancak İsrail tarafından yanıt gelmedi.
Geceyarısından beri de ateşin tamamen kesildiği belirtiliyor.
Gazze'de dün gece binlerce kişi ellerinde bayraklarla sokaklara dökülerek sevinç gösterilerinde bulundu, havaya ateş açtı, havai fişekler attı.
Gazze'deki muhabirimiz Jon Donnison insanların bir anda sokaklara akın etmesiyle kentin çehresinin tamamen değiştiğini söylüyor.
BM Güvenlik Konseyi de taraflara Mısır'ın arabuluculuğunda varılan anlaşmaya uyma çağrısı yaptı.
Konseyin açıklamasında ateşkes için "Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğerlerinin" gösterdiği çabadan da övgüyle söz edildi.
İsrail ordusu "sükuneti sağlama" çabalarının bir parçası olarak dün gece Batı Şeria'da 55 "terörist ajanı" tutukladığını duyurdu.
Batı Şeria'da geçen haftadan beri İsrail operasyonlarını kınayan gösteriler düzenlenmiş, bunlardan bazılarında göstericiler İsrailli askerlerle çatışmıştı.
Geçen Çarşamba gününden beri süren İsrail operasyonunda 150'den fazla Filistinli yaşamını yitirdi, Gazze'den gelen füzeler de beş İsrailli'nin yaşamına mal oldu.
Anlaşma statükonun devamı
Anlaşma çerçevesinde İsrail tüm operasyonlarına ve militan liderleri hedef alan saldırılara son vereceğini bildirirken, Filistinli örgütler de İsrail'e füze atmama ve sınır saldırıları düzenlememe sözü verdi.
İsrail ayrıca Gazze'nin sınır kapılarını açma konusunda görüşmelere başlama sözü verdi.
Görüşmelerde şahıs ve malların geçişini kolaylaştırmanın yolları aranacak.
Gazze'deki BBC muhabiri Jon Donnison anlaşmanın yeni bir unsur içermediğini, statükonun devamından öteye geçmediğini söylüyor.
Muhabirimiz bunu yeni görüşmeler ve daha kapsamlı barış planları izlemedikçe ateşkesin de uzun ömürlü olmayacağını belirtiyor.
Ancak taraflar kamuoylarına anlaşmayı kendi zaferleri olarak sunmaya devam ediyor.
Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal, anlaşmanın Hamas'ın ana taleplerini karşıladığını ve İsrail'in saldırısının başarısız olduğunu öne sürdü.
Meşal, Mısır'la olan sınır kapısı dahil bütün geçişlerin açılacağını iddia etti.
İsrail tarafı ise operasyonlarda Hamas ve İslami Cihad'a büyük kayıp verdirdiklerini belirterek çatışmalardan kazançlı çıktıklarını söylüyor.
İsrail ordusu operasyonda 1500 "terör merkezinin", 30 üst düzey militanın, yeraltındaki 980 füze rampasının ve kaçakçılıkta kullanılan 140 tünelin vurulduğunu açıkladı.
Ordu kaynakları Gazzeli militanların bu çatışmada ilk kez Fecr-5 gibi uzun menzilli füzeler kullanarak Tel Aviv ve Kudüs'ü hedef aldığına da dikkat çekti.
Ordu radyosuna göre üç İsrailli'nin yaşamını yitirdiği Kiryat Malaçi gibi bazı küçük yerleşim birimlerinde ateşkesi kınayan gösteriler düzenlendi.