"Gazze" soruşturmasında 5 ay süre
Abone olBM Genel Kurulu, Gazze'de yaşananların tespiti amacıyla her iki tarafa da 5 ay süre verdi.
BM Genel Kurulu, İsrail ve Filistinlilere, Aralık 2008-Ocak 2009'da Gazze'deki çatışmalar sırasında işledikleri belirtilen suçlarla ilgili olarak bağımsız ve güvenilir soruşturmalar yürütmelerini isteyen Goldstone raporu doğrultusunda, 5 ay daha süre verdi.
BM Genel Kurulu, bugün Arap ülkeleri tarafından hazırlanan karar tasarısını oylamaya sundu.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu toplam 98 ülke karar tasarısına "evet" oyu kullanırken, aralarında İsrail, ABD, Kanada'nin bulunduğu 7 ülke karara "hayır" oyu verdi. Toplam 31 ülke oylamada çekimser oy kullanırken 56 ülke oylamaya katılmadı.
Kabul edilen kararda, İsrail ve Filistin tarafına kendi iç soruşturmalarına devam etmeleri için 5 ay ek süre verildi, tarafsız ve güvenilir soruşturma yürütülmezse BM Güvenlik Konseyi de dahil BM kurumları tarafından yeni girişimler yapılabileceği belirtildi.
Karara göre, BM Genel Sekreteri de öngörülen 5 ay sonunda bu kararın iki tarafça uygulanıp uygulanmadığı konusunda bir rapor hazırlayıp Kurula sunacak.
ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro D. Wolff, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, Goldstone raporunun İsrail'i ağır bir şekilde eleştiren, tarafsız niteliği olmayan bir rapor olduğunu savundu.
Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Bashar Caferi ise İsrail'in Filistin topraklarını işgal ettiğini ve Gazze operasyonu sırasında sivilleri öldürdüğünü söyledi.
Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur da yaptığı açıklamada, kötü hava şartlarına rağmen bugün BM'ye gelip oylamaya katılan tüm ülkelere teşekkür etti, oylamaya katılamayan 56 ülkenin ise kar nedeniyle BM'ye gelemediğini ve oy kullanamadığını düşünmek istediğini belirtti.
Kararın "uluslararası hukukun zaferi" olduğunu ve Filistin tarafının gerekli soruşturmayı yürüteceğini kaydeden Mansur, İsrail'in işgalci güç olarak kullandığı şiddetle Filistin tarafının kendini savunma adına yaptıklarının asla karşılaştırılamayacağını ifade etti.
"Goldstone Raporu" olarak bilinen, Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone başkanlığındaki uzmanlar tarafından hazırlanan soruşturma raporu, İsrail ve Hamas'ın son Gazze çatışmaları sırasında savaş suçları işlediğini belirterek, taraflardan bu suçlarla ilgili kendi iç soruşturmalarını açmalarını istemiş, özellikle İsrail'i ağır dille eleştirmişti.