Gaziye elektronik protez bacak
Abone olKuzey Irak’ta vatani görevini yaparken mayına basması sonucu bir bacağını kaybeden 43 yaşındaki gazi Acar Aras’a elektronik protez bacak tak...
Kuzey Irak’ta vatani görevini yaparken mayına basması sonucu bir bacağını kaybeden 43 yaşındaki gazi Acar Aras’a elektronik protez bacak takıldı.
Ardahan’ın Göle ilçesinde çiftçilikle uğraşan 43 yaşındaki 3 çocuk babası gazi Acar Aras, 1992 yılında Kuzey Irak’ta vatani görevini yaparken sınır ötesi operasyonda mayına basması sonucu sağ bacağını kaybetti. 22 yıl önce sağ bacağını kaybetmesi üzerine sürekli olarak protez bacak için Ankara’ya gidip gelen gazi Acar Aras’a Erzurum’da bir protez firması tarafından elektronik protez bacak yapılarak takıldı.
Yapılan protezlerin yeni nesil protez olduğunu belirten protez teknisyeni Davut Kahraman, “Mikro işlemcili ayak bilek eklemli bizim insan oğlunun yapmış olduğu bütün hareketleri elektronik olarak yapıyor. Adımları istediği gibi tasarım ederek adım atma olaylarını gerçekleştiriyor. Araba kullanırken gaza basma ve bütün refleks hareketlerini elektronik bir devreyle tamamen algılamasıyla kullanıcının yapmak istediği bütün hareketleri yapmasını sağlıyor. Elektronik protezler ayağın kendi anatomik yapısına göre hareket edebilme merdiven çıkan ve inen aktif bir protezlerdir. Elektronikli protezi Erzurum’da ilk defa gazimize uyguluyoruz. Bunlar yüksek bütçeli olduğu için devlet yardımı ile yapılan protezlerdir. Bu yüzden elektronikli protezler genellikle gazilere uygulanıyor" şeklinde konuştu.
"ELEKTRONİKLİ PROTEZ SAYESİNDE YÜRÜMEKTE ZORLUK ÇEKMEYECEĞİM"
22 önce vatani görevini yaparken mayına basması sonucu sağ ayağını kaybeden 43 yaşındaki gazi Aras Acar, elektronikli protezle rahat yürüyebileceğinin verdiği heyecanla yaşadığını söyledi. Gazi Acar, ”1992 yılında Kuzey Irak’ta sınır ötesi operasyona mayına basarak gazi oldum. Ayağıma kaybettikten sonra 22 yıldır protez bacak kullanıyorum. Protez bacak için önceden Ankara’ya gidiyordum. Ben Ardahan Göle’de yaşıyorum. Köylü çocuğuyum, köyde yaşıyorum. Bu yüzden protezle ilgili sorun olduğunda sürekli olarak uzak yerlere gidip gelemiyorum. Ardahan’dan, Ankara’ya gitmek çok zor oluyordu benim için Erzurum’da böyle bir protez yapıldığını gazetede okudum. Bu haberi okuduktan sonra Erzurum’a ziyaret amacıyla geldim. Burası da dünyadaki bütün teknolojileri takip ediyor zaten. Bu yüzden artık Ankara’ya gitmeme gerek kalmadı. Daha iyi yürüyebilmek ve hareket edebilmek için elektronik proteze ihtiyacım vardı. Bu protez merkezinde de bana uygun bir elektronik bacak protezi yaptılar. Bu protez sayesinde yürümekte zorluk çekmeyeceğim. Elektronik protez bilekten hareket ettiği için biraz daha bize kolaylık sağlayacak” dedi.
(İHA)