Gaziantep'in Kaçırılan Hazineleri

Abone ol

Gaziatep'in kaçırılan eserleri dünya gündemine taşınıyor.

Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen 7. Gaziantep Zirvesine katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve yazar Ahmet Ümit “Gaziantep'in Kaçırılan Hazineleri” başlıklı panelde kaçırılan tarihi eserler konusunda halkın bilinçlendirilmesinin önemini vurguladılar.

Okan Üniversitesi'nin geleneksel hale getirdiği Gaziantep Zirvesi'nin 7.'si, dünya kültür başkenti olma yolunda ilerleyen Gaziantep'in çalınan, yurtdışına kaçırılan eserlerine sahip çıkarak yeni bir tarih bilinci oluşturma konusunda katkı sağlamak amacını taşıyor. Gaziantep el birliği ile kaçırılan eserlerini dünya gündemine taşımayı hedefliyor.

Üniversitenin Tuzla Kampüsü'nde gerçekleştirilen zirve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya'nın açılış konuşmalarıyla başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep'in sorumluluğu ve emaneti üzerimizde” diyerek başladığı konuşmasında kaçırılan tarihi eserlerin yurda geri getirilmesi konusunda her bireyin çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. Ciddi bir lobi çalışması yapılmasının şart olduğunu belirten Şahin, Amerika'ya kaçırılan Zeugma mozaiklerinin Türkiye'ye iade edilmesi için Change.org'ta başlatılan kampanyaya destek verilmesini istedi. Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin kültürüne sahip çıktığını belirterek Gaziantep merkezli Arkeoloji Enstitüsü'nün de kurulacağını sözlerine ekledi.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya Batılıların Gaziantep'in kültürel mirasının 100 yıl önce fark ettiğini ve tarihi eserleri kaçırdığını hatırlatarak bu konuya dikkat çeken ve insanları bilinçlendirmeyi amaçlayan 7. Gaziantep Zirvesi için Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan'a teşekkür etti.

Ahmet Ümit'in moderatörlüğünü üstlendiği "Gaziantep'in Kaçırılan Hazineleri" panelinde bölgede önemli kazılar gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay, ZEGO İletişim Stratejileri Merkezi Başkanı Zeynep Göğüş ve Sabah Gazetesi Yazarı Mehmet Barlas konuşmacı olarak yer aldı.

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay, 2005 yılında ilk kez kazı başkanı olarak Gaziantep'e geldiğinde kazı yaparak geçim sağlayan kesimden ölüm tehditleri aldığını ifade etti. “Bu ölüm tehditlerinden ancak ağalardan birinin oğlunu işe alarak kurtulabildik” diyen Görkay, kaçakçılık konusunda kanunların yaptırımlarının zayıf olduğunu söyledi. “Ayrıca televizyonlarda bu konuda kamu spotları yayınlanmalı. İlkokul ve ortaokulda kültürel miras dersi müfredata eklenmeli. Bu sayede bu konuda bilinç oluşturulabilir” dedi.

Günün Önemli Haberleri