Gaziantep Botanik Bahçesi'nde eğitimhamlesi
Abone olGaziantep Botanik Bahçesi 2016 yılında 30 bin öğrenciye ulaşacak
GAZİANTEP Bölgenin ilk ‘Botanik Bahçesi’ olma
özelliğini taşıyan Gaziantep Botanik Bahçesi, yürüttüğü eğitim
çalışmalarıyla eğitimde büyük bir hamle yaptı.
Farklı dönemlerde farklı gruplara eğitim çalışmaları düzenleyerek, her yaş ve meslekten bireyleri bitki konusunda bilgilendiren Botanik Bahçesi yetkilileri, doğa sevgisi aşılama, doğa bilinci oluşturma ve ekolojik sistemin önemini vurgulama üzerine birçok konuyu gerçekleştirdi.
"Botanik dünyasına yolculuk" adlı proje ile okul öncesi, ilk, orta, lise çağındaki çocuklara bitki dünyasının tanıtılması, fen bilimlerine olan ilginin artırılması ve okul dışı öğrenme ortamında araştırma ve doğadaki ekolojik sistemin tanıtılması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapıldı. Birçok okulla düzenlenen proje 2014-2015 döneminde 10 bin öğrenciye ulaştı. 2015-2016 eğitim döneminde ise 30 bin öğrenciye ulaşılması planlanıyor.
MADDE BAĞIMLISI GENÇLER MESLEK SAHİBİ OLUYOR
"Bağımsız Doğa" projesiyle genç yaşta madde
bağımlısı olan gençlere birebir doğa eğitim desteğiyle meslek
sahibi yaparak topluma geri kazandırılması amaçlandı. Oya Bahadır
Yüksel Gençlik Merkezi, İŞKUR ve Şehitkâmil Halk Eğitim Merkezi ile
ortaklaşa yapılan bahçıvanlık meslek edindirme kursu ile 25 kişiye
sertifika verildi. Bu yıl ise Aile ve Sosyal Hizmetler İl
Müdürlüğüne bağlı çocuk destek birimindeki koruma altına alınan 30
çocuğa kurs verilecek.
ENGELLİLER REHABİLİTE EDİLİYOR
"Engelsiz Doğa" adlı proje ile otistik ve hafif düzeyde zihinsel engelli öğrencilerin toprakla rehabilite edilmeleri, sorumluluk duygularının geliştirilmesi, başarı duyguları kazanmalarına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor. 2014-2015 eğitim yılında Gaziantep Özel Eğitim ve İş Uygulama Okulu' ndan 120 öğrenciyle pilot çalışma olarak uygulanarak, çalışmaların sürdürülebilirliği açısından okullarda doğa sınıfı kuruldu. 2015-2016 eğitim döneminde ise yine Gaziantep Özel Eğitim ve İş Uygulama Okulu ile birlikte Şehit Şahinbey Eğitim Uygulama Okulu, Lütfiye Şireci Eğitim Uygulama Okulu, Cennet Süzer Eğitim Uygulama Okulu ve Abdülkadir Konukoğlu İş Okulları projeye devam edecek olup, 520 öğrenciye ulaşılması planlanıyor.
"Sessiz Doğa" özel eğitime ihtiyacı olan çocukları doğayla buluşturmak amacıyla yola çıkılan bu projede; işitme engelli çocukların üç boyutlu çalışmalara olan yetenekleri göz önünde bulunduruluyor. Ali Süzer İşitme Engelli İlköğretim ile geçen yıl 130, bu yıl ise lise bölümü ile birlikte 200 öğrenciyle doğa temalı çalışmalar yapıldı.
"Sessiz Mercek" işitme engelli özel çocuklarla yapılan doğa fotoğrafçılığı projesinde gönüllü olarak Görsel Sanatlar Galerisi’nin desteği alınarak İlk Gizem Rehabilitasyon Merkezi'ndeki 5 çocuğa fotoğrafçılık hakkında temel bilgiler verilerek doğal alanlarda çekimler yapıldı.
DOĞA İLE MÜZİĞİN BULUŞMASI
"Doğanın Sesi" projesi ham maddesi bitki olan işlenmemiş veya az işlenmiş müzik malzemelerinin kullanıldığı koro insanlarla doğanın iç içe ayrılmaz bir bütün olduğunu, korunması gerektiğini ve saygı duyulmasını anlatıldı. Doğanın sesi korosu Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şehitkamil Halk eğitim Merkezi ile işbirliği yapılarak geçen yıl 30, bu yıl ise 60 öğrenciyle çalışmalarına devam edildi.
"Hisseden Doğa" görme engelli özel öğrencilerin doğayı dokunarak, koklayarak, tadarak, duyarak, hissederek doğa sevgisi aşılandı. Okul dışı öğrenme ortamında bunu geliştirmek amacıyla uygulamalı bir eğitim öğretim projesi yapıldı. GAP Görme Engelliler Okulu ile geçen yıl 10 öğrenci ile başlayan bu proje, bu yıl 90 öğrenciye ulaştı.
"Tuvallerde Botanik" projesi bitki biliminin ve resim sanatının birleştiği özel bir çalışma oldu. Bu çalışma ilk olarak temmuz ayı içerisinde 10 öğrenciyle başlandı. Doğa temalı bu kurs bu eğitim döneminde toplam 60 kişiyle bitki ressamlığı çalışmalarıyla devam ediyor.
OKULLARIN BAHÇELERİ YEŞİLLENDİ
4–12 yaş arasındaki çocukların yanı sıra; ortaokul, lise ve üniversite düzeyindeki doğa bilimine ilgisi olan bireyleri ekolojik sistem döngüsü hakkında bilinçlendirmeyi amaçlayan bir açık alan çalışması yapıldı. Bu çalışma Botanik Bahçesi içerisindeki ekoloji dersliğinde gerçekleştirildi. Milli Eğitim işbirliği ile bir çok okuldan 2 bin öğrenci işledikleri fen bilimleri derslerindeki bazı konuları doğada uygulamalı eğitimler ile yapıyor.
"Okullar Yeşeriyor" projesiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin temin ettiği fidanlar ile ihtiyacı olan okul bahçelerine ağaç dikimi gerçekleşiyor. Böylece bahçeye dikilen ağaçların öğrenciler tarafından sahiplenmesi ve korunması sağlanıyor. Dikilen fidanların büyümesine ve canlılığını sürdürmesine bağlı olarak öğrencilerin ruh sağlığına katkı sağlanıyor. Yapılan bu çalışmada 300 okul bahçesi kendi öğrencileri tarafından yeşillendi.
"Bitkini Getir Teşhis Edelim" vatandaşın doğada görüp merak ettiği bitkileri Botanik Bahçesi’ne getirmesi ve Gaziantep Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri ile birlikte bilimsel ve yerel adının belirlenerek halkın bu konuda bilgilendirilmesi sağlamak amacıyla hazırlanan bir çalışma.
2016 YILINDA 50 BİN KİŞİYE DOĞA SEVGİSİ EĞİTİMİ HEDEFLENİYOR
Milli Eğitim Müdürlüğü–Tema Vakfı işbirliği ile hazırlanan 600 öğretmene “Ekolojik Okur Yazarlık” konusunda farkındalık eğitimleri verildi. Bu projede Botanik Bahçesi ve içindeki ‘Ekoloji Dersliğin’ eğitim aracı olarak nasıl kullanabilecekleri konusunda bilgiler verildi. Bu çalışmada amaç öğretmenler aracılığıyla öğrencilere çığ etkisi yaparak doğa sevgisi ve bilinci olan nesiller yetiştirmek hedeflendi.
Tüm bu projelere ek olarak 7’den 70’e bahçıvanlık kursları her yıl yüzlerce kişiye düzenleniyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Botanik Bahçesi’ndeki bu büyük eğitim hamleleri ile geçen yıl toplamda 13 bin 200 kişiye; bu yıl ise 50 bin kişi ile daha çok kişiye doğa sevgisini kazandırmayı hedefliyor.