Gazetecilerin her haberine bir dava
Abone ol'Gazeteci haber olmaz, haber alır! Yayımladığı haber nedeniyle de başı derde girer' diyen Milliyet yazarı, gazetesinin muhabirlerinin başına gelenleri yazdı
Ergenekon, Balyoz, Internet Andıcı, Şike gibi Türkiye'yi
sarsan soruşturmaları takip eden gazetecilere yönelik davalar çığ
gibi büyüyor.
Gazeteciler.com'un haberine göre Milliyet gazetesi Okur Temsilcisi Derya Sazak, gazetesinin muhabirlerinden Esra Alus hakkında 40, Musa Kesler hakkında 15 dava olduğunu yazdı. Sazak Alus hakkında istenen hapis cezalarının toplamının 100 yılı geçtiğini yazdı.
İşte "Gazeteci haber olmaz, haber alır! Yayımladığı haber nedeniyle de genellikle başı derde girer..." yazan Derya Sazak'ın bugünkü köşesinin önemli satırbaşları...
Ergenekon'la başlayan, Balyoz'la devam eden 'darbeye teşebbüs' suçlamaları, 2007'den bu yana süren davalar, ifadeler, iddianameler derken son olarak şike soruşturması 'yargı muhabirleri'nin de başına hayli iş açtı.
2009 sonu itibariyle gazeteciler aleyhinde açılan soruşturma
sayısı 4.139 olarak kayda geçmiş. Geçen iki yılda bu sayının 5-6
bine çıktığını söylemek iyimser bir tahmin olur. Gazetecilere
yönelik davalar çığ gibi büyüyor. Yargı muhabirlerinin işi gün
geçtikçe zorlaşıyor.
'Gizliliği ihlal' davaları 'demoklesin kılıcı' gibi üzerlerinde sallanıyor.
Muhabirlik zor iş Milliyet'in yargı muhabirleri Esra Alus ve Musa Keşler de bu süreçte başı derde girenlerden. Esra Alus hakkında açılmış 40 dava var ve istenen hapis cezası toplamı 100 yılı aşıyor. Ertelenen iki cezası var ve yeni bir ceza daha alırsa hapisteki gazetecilere katılacak.
Halen 70'den fazla gazetecinin tutuklu olması,basın özgürlüğü açısından Türkiye'nin demokratik sicilini bozuyor. Gazetecinin mesleğini yaparken bu denli ağır baskı altında kalması adaleti gölgeliyor. Musa Keşler de 15 davadan yargılanmakta. İki arkadaşımız, yargı muhabiri olmanın dayanılmaz güçlüğünü Milliyet Okur Temsilcisine rapor ettiler.