Gazetecilerden 'Kaygılıyız' mesajı!
Abone ol28 Şubat post-modern darbesinin 17. yıldönümünde 100'ü aşkın gazeteci ve yazar gazetelere 'kaygılıyız' ilanı verdi.
İlanda "28 Şubat, toplumu, siyaseti ve devlet-toplum ilişkilerini dizayn etmek amacıyla tertip edilen bir darbenin adıdır" ifadelerine yer verildi.
Abdurrahman Dilipak, Ahmet Taşgetiren, Ali Bayramoğlu, Ayşe Böhürler, Elif Çakır, Etyen Mahçupyan, Haşmet Babaoğlu, Kutluğ Ataman, Mehmet Barlas, Nihal Bengisu Karaca, Nuh Albayrak, Ayşe Böhürler, Sedat Laçiner, Fadime Özkan, Mustafa Karaalioğlu, Yıldıray Oğur ilanda imzası bulunan isimler arasında yer alıyor.
İlanda şu ifadeler yer aldı:
"28 Şubat, toplumu, siyaseti ve devlet-toplum ilişkilerini dizayn etmek amacıyla tertip edilen bir darbenin adıdır.
DARBENİN ÇOK ÖNCEDEN PLANLANDIĞI BİLİNMEKTEDİR
Bu karanlık dönemin hatıraları toplum hafızasında tazeliğini korumaktadır. Darbenin çok önceden planlandığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde oluşturulan Batı Çalışma Grubu (BÇG) tarafından yönetildiği bilinmektedir.
Bununla birlikte, sürecin asker-sivil bürokrasinin faaliyetlerinden ibaret olmadığı da bir gerçektir. Bütün hukuksuzluklar, temel hak ve özgürlüklere yönelik sistematik ihlaller ve 28 Şubat'ın temel karakterini oluşturan insan onurunu hedef alan ayırımcılıklar; emir-komuta zincirinin silahlı kuvvetlerden yargıya, sermayeden siyasete ve sivil alana kadar sistematik bir şekilde uygulanmasıyla gerçekleştirilmiştir.
AKTÖRLERİ APAÇIK BELLİ OLAN DARBE
Aktörleri ve bütün delilleri apaçık ortada olan bu darbeyle yüzleşmek ve darbecilerin hukuk önünde hesap vermelerini sağlamak Türkiye'nin onurudur. Ne var ki halen devam etmekte olan ve kamuoyunda '28 Şubat Davası' olarak bilinen süreçte yaşananlar umut kırıcıdır.
Davanın seyrindeki problemlerin yanı sıra, 28 Şubat sürecinde aktif olarak yer almış asker-sivil bütün unsurları kapsayan bir soruşturmanın hala yapılmaması ve o dönemde gerçek ve tüzel kişilere karşı işlenen suçların devam eden etki ve sonuçlarının ele alınmaması hukuken kabul edilemez.
Bizler, aşağıda imzası bulunanlar; Türkiye'nin darbelerle yüzleşme ideali adına dava sürecinin seyrinden kaygılıyız.
Türkiye'nin tam demokratik hukuk devleti olması yolunda, yargının üzerine düşeni yapması için herkesi tarih önünde duyarlı olmaya çağırıyoruz."
Gazeteci ve yazarlar, kaygılarını bu ilanla dile getirdi: