Gazeteciler televizyona yakışmadı

Abone ol

Gazetecilerin televizyona yakışmadığını belirten Bayhan, televizyonda başarılı olan gazetecinin çok az olduğunu söyledi.

ZAMAN GAZETESİ'NİN TURKUAZ EKİNDE
YAYINLANAN RÖPORTAJ:

Gazeteciler televizyona yakışmadı

TRT’den gelip özel televizyonlarda kimlik oluşturan isimlerden en başta geleni Faruk Bayhan. Show TV’nin kuruluşunda görev aldıktan sonra kendi deyimi ile meslek hayatının en verimli dönemini yaşadığı Kanal D’de genel yayın yönetmenliği yaptı.

O, ekranlarda görünen bir şöhret olmasa da televizyon dünyasının görünmeyen starıydı. Birçok televizyon starını keşfetti ve Kanal D ekranlarında izleyici ile tanıştırdı. Kanal D, zaman içerisinde neredeyse Faruk Bayhan ismi ile bütünleşti. Fakat hiç beklenmedik bir anda Kanal D ile yollarını ayıran Bayhan, Star televizyonuna geçti. Herkes onun gibi bir televizyon ustasının Star’ı, bulunduğu kötü durumdan kurtaracağını düşünürken umulan olmadı. Star’da sessiz bir dönem geçirip yapmak istediklerini yapamayınca istifa etti.

Ulusal bir kanalın başına geçeceği düşünülürken yeni oluşan Vizyon TV projesinde yer aldı. Fakat Star ile başlayan şanssız dönem devam etti ve Vizyon TV yayına başlayamadan kapandı. Faruk Bayhan ile Star’a geçişi ile birlikte yaşadığı tatsız dönemi, televizyon yayıncılığının bugününü, geleceğini ve MED Yapım’daki yeni görevini konuştuk. Röportaj boyunca polemiğe girmekten itina ile kaçınan televizyon duayeninin, sözle ifade etmese dahi Star döneminde zor günler geçirdiğini anlamak zor değildi.

TRT kökenlisiniz ve özel televizyonlarda üst düzey görevler yaptınız. TRT kökenlilerin sayısı özel televizyonlarda gittikçe azalıyor. Bu, bir kayıp mı?

TRT’den ayrılıp özel kanallarda hizmet verenler yaşlandığı için azalıyor. TRT jenerasyonu bitti. Özel kanallar kendi yöneticilerini yetiştirdiler, hatta özel kanallardan yetişenler TRT’ye müdür olarak atanmaya başladı.

Gazeteciler için televizyonda program yapmak kolay para kazanmanın yolu olarak görülüyor. Gazeteciler televizyonda başarılı mı?

Şunu kabul etmek gerekiyor; televizyonda çok parlak yayıncı olan gazetecilerin sayısı çok az. Sayıları on beşi geçmez. Mehmet Ali Birand, Mehmet Barlas, Savaş Ay.. bunlardan. Aslında gazeteciler televizyona pek yakışmıyor. Adaptasyonda zorluk çekiyorlar.

Son yıllarda haber daire başkanları genel yayın yönetmenlerinden daha ön planda. Bu, bir güç yarışına sebep oluyor mu?

Eskiden haber spikerleri haberleri sunardı. Son yıllarda Ali Kırca, Reha Muhtar, Uğur Dündar gibi anchormanlar belli bir miktarda haberin önüne geçtiler. Bir bakıma haberi yönetenler haberin içine girince ağırlıklarını koydular. Haber programı yapıp gündem yaratmak konusuna girince haber daire başkanları televizyonların genel yayın yönetmenlerinin önüne geçtiler. Elbette ki bu, belli bir rahatsızlık oluşturuyor.

TV’ler neden star yetiştiremiyor?

Program bolluğu var televizyonlarda. Popstar, Ben Evleniyorum gibi programlar artık ekranları kapladı. Bu yoğunluk televizyon starlarının yetişmesine imkan vermiyor.

Televizyon yayıncılığını nasıl buluyorsunuz?

Şu anda moda olan yarışma programları. Bunun bir yıl daha devam edeceğini düşünüyorum. Burada en önemli unsur seyirciyi fazla istismar etmemek gerekiyor.

İstismar mı ediliyor izleyici?

Zaman zaman ediliyor. Burada çok şey yapmak istemiyorum, buna dikkat edilmesi gerekiyor.

Televizyonların geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Zamanla tematik kanalların oluşacağını düşünüyorum. Bu karmaşık durum zamanla yok olacak.

Biraz da geçmişe dönelim. Kanal D’yi çok iyi bir çizgiye getirdiğiniz bir dönemde Star’a neden geçtiniz?

Kanal D’deki çalışma dönemim benim olgunluk çağımdı. Meslek açısından ve Türkiye’de modern anlamda yayıncılık konusunda ben 35 yıllık meslek hayatım içinde Kanal D’de geçirdiğim altı yıl içinde en başarılı dönemi yaşadım. Fakat bir yerde uzun süre kalmanın getirdiği alışkanlıklar olayları rutinleştirebiliyor, bu yüzden sanırım Kanal D’den ayrılmam konusu belki yeni bir şeyler yapabilme arzusuna yönelikti.

Peki Star’da bir yönetici olarak yeterli fırsat verildi mi size?

Şimdi zaten Star olay olduğu andan itibaren olaylar başka türlü gelişti. O seçim zamanında geçirdiğimiz dönem benim meslek hayatımdaki en sıkıntılı günlerdi. Her bakımdan Star olayı öyle bitti.
Zaten seçim dönemi ile bitmişti bende.

İstediklerinizi yapamadınız mı?

Hayır mümkün değildi yapmak. Ancak altı-yedi ay yapabildim istediğimi.

Peki istediğiniz an ayrılabildiniz mi Star’dan; yoksa ayrılabilmek için beklemek durumunda mı kaldınız?

Tabii zaman içinde bu konulara girmek istemiyorum; ama ben orada çalıştığım dönemde birkaç kez ayrılmayı düşündümse de benim bir ağabey olarak, danışman olarak orada kalmamı önerdiler ve bir müddet orada devam ettim.

Star’dan ayrıldıktan sonra büyük kanallara geçmektense Vizyon TV projesine giriştiniz. Kendinizi daha iyi mi ifade edebileceğinizi düşündünüz?

Şimdi Kanal D, Show TV, Star gibi büyük kanallarda genel yayın yönetmenliği yaptım. Zamanla belli oranda gençlere yer vermek gerekiyor, arkadan bir gençlik geliyor. Ben bu tür bir televizyon yönetmektense üretici bir operasyon içinde olmayı hedefledim.

Çok üzüldünüz mü Vizyon TV projesinin rafa kaldırılmasına?

70-80 kişilik kadro oluşturuldu. Üzülmemek mümkün değil, o arkadaşlara ‘bu iş olmuyor’ demek hayatımda yaşadığım en zor anlardan biridir.

Genel yayın yönetmenliği zor iş. Yani görevini kaybettin mi bir daha denk iş bulmak zor. Siz bu noktada korkular yaşadınız mı?

İlla ki genel yayın yönetmeni olacağım diye bir olay yok. Yeni bir şeyler oluşturabilecek konumları seçmek sana aittir. Oturursun iyi bir dizi yaparsın, seni tatmin eder. Ölene kadar genel yayın yönetmeni olarak kalamazsın ki.

Artık bir kanalın başına geçmem’ mi diyorsunuz?

Bu olmayacak demiyorum; ama şu aşamada böyle bir şey yok. Açık söylüyorum, çalışma hoşuma giderse bu şekilde devam ettirmeyi düşünüyorum.

Şu anda televizyon genel yayın yönetmenlerini nasıl buluyorsunuz?

Fazla bir şey söylemek istemiyorum; ama şunu söyleyebilirim: Bir rekabet var. Benim gördüğüm bu rekabetten kaynaklanan anlamsız yayıncılığa zarar verebilecek şeyler oluyor. Bunların başında reklam var. Herkes reklam almaya başladı, reklamlar arttı ve reklamların arasında programlar olmaya başladı. Bunun kısa sürede çözülmesi lazım.

MED Yapım’da yaratıcı direktör olarak çalışmak sizi tatmin edecek mi?

Bu beni tatmin edecek diye düşünüyorum, biraz da kendime zaman ayırma olanağım olacak, bu bakımdan şimdilik deneyeceğiz.

Kendinizi bir star gibi hissettiğiniz döneminiz oldu mu?

Hayır; ama iyi bir televizyoncu ve yönetici olduğumu hissettim, bu da benim hakkım.

Günün Önemli Haberleri