GATAnın tek türbanlısı
Abone olGATA'da tedavi gören Dışişleri Bakanı Gül için hastane kamusal alandan 'insanı alana' dönüştü.
GEÇTİĞİMİZ hafta, "siyasi semboller"in yarattığı çok özel bir "hastane diplomasisi" yaşandı.
Belki ilk bakışta çok normal bir olaydı. Ama perde arkasına girince değişti. Herkesin kendisine ders çıkartabileceği çok özel bir olaya dönüştü.
Aslında bu olayı yazıp yazmamayı çok düşündüm. Ama sonra kendi kendime şöyle dedim:
- Yaz bu olayı. Yaz, çünkü en hassas, en kritik olayların bile krize dönüşmeden nasıl aşılabildiğini gösteriyor. Devletin zirvesinde bile bazen hoşgörünün, nasıl "manevi bir sihir" gibi krizleri çözebileceğini anlatıyor. Bu yüzden yaz.
GÜL DUYGULANIYOR
Şimdi gelelim olaya.
Gülhane Askeri Hastanesinin 7nci katı komutanlara ayrılmış...
Gül de Başbakan Yardımcısı olarak o bölüme yatıyor. Kulağında ciddi bir ağrı var. Ve daha yattıktan hemen sonra Genelkurmay Başkanı Org. Özkök ziyaretine geliyor. Komutan asansörden sonra hemen karşıdaki özel bölüme geçiyor. Sıcak bir karşılama, geçmiş olsun dilekleri ve kısa bir sohbetten sonra komutan ayrılıyor. Güle müthiş bir ilgi var. Yani o gün Şemdinli iddianamesiyle kamuoyuna yansıyan gerilimden eser yok. Kriz, devletin zirvesini kasıp kavuruyor. Asker hükümeti de içine alan sert açıklamalar yapıyor.
Ama bu gerilim Başbakan Yardımcısı Gülün yattığı kata giremiyor. Kelimenin tam anlamıyla asker Gül için seferber oluyor. Hastalığın bütün detayları çok özel cihazlarla inceleniyor. Kulak zarındaki incelmenin ölçümü yapılıyor. Yırtılmanın boyutu tespit ediliyor. Ve elbette Gül, bu durum karşısında oldukça duygulanıyor.
SANCI BAŞLIYOR
Aynı dakikalarda 7nci kata bir haber ulaşıyor. Gülün eşi Hayrünisa Hanım doğal olarak kocasını ziyaret etmek istiyor.
Ve işte bu noktada sancı başlıyor.
Çünkü Gülhane Askeri Hastanesindeki bu bölüme türbanlı birisinin girmesi sorun yaratacak. Çünkü yasak...
Herkes biliyor ki, Gülün eşi türbanlı.
Ne olacak şimdi?
Hayrünisa Hanım nasıl girecek içeri?
Ortada bir gerçek var. Abdullah Gül hastanede ve elbette eşi de yanında olmak istiyor.
Diğer gerçek ise orası bir kamu alanı ve türbanlı kimse alınmıyor.
ORG. KÜPELİ ORADA
Bu sırada orada yatan başka komutanlar olduğu hatırlatılıyor. Örneğin 742 Nolu odada emekli Org. Fikret Küpeli fıtık ameliyatı olmuş yatıyor. Hemen yanında emekli Org. Emin Başerin eşi mide şikayetiyle gelmiş.
Peki böylesine hassas, böylesine insani boyutu olan bir durumda türban gerilimi yaratmak doğru mu?
Güle gösterilen bunca ilgi, ihtimam böyle bir nedenle kırgınlığa dönüşebilir mi?
Elbette dönüşebilir.
Çünkü uygulama açık. Kısa bir sancı yaşanıyor. Telefonlar çalışıyor. Hiyerarşik olarak yukarı doğru durum anlatılıyor. Ve çok kısa bir sürede mesele çözülüyor. Kırgınlığın, karşılıklı üzüntünün kenarından dönülüyor.
Kriz eşikte kalıyor.
İyi niyet, ev sahipliği ve elbette ki Gülün yıllara yayılan o pozitif enerjisi kırgınlığa izin vermiyor.
Asker ani bir refleks göstererek karar alıyor...
Bayan Gül, hasta eşini görebilmeli...
İNSANİ ALAN...
Ve böylece Hayrünisa Hanım, komutanlar bölümüne alınıyor. Ama bu gizlilik "bir kaçamak gibi" değil, iyi niyetli bir yaklaşım olarak sergileniyor.
Bayan Gül, 7nci kata eşinin yanına alınıyor. O sırada orada olan bazı komutanlar Bayan Gülün geldiğini görüyorlar. Hiçbir tepki yok. Tam tersine çizgileri iyi belirlenmiş bir nezaket var. Hatta orada bulunan Org. Küpeli, Gül Ailesiyle sohbet ediyor. Karşılıklı geçmiş olsun dilekleri sunuluyor.
Böylece kırgınlığa izin verilmiyor.
Belki de kurulduğundan bu yana Gülhane Askeri Hastanesinin komutanlar bölümüne ilk kez bir AKPli bakan yatmıştı. Gül, kendisini askere emanet etmişti.
Böylece "insani alan", "kamusal alan"ın üzerine çıkmıştı.
Ve en ilginci bu kısa duraklama Gül Ailesine hiç hissettirilmemişti.
Bu durumu daha sonra GATAda üst düzey görev yapan bir komutana soruyorum...
İNSANİ PRENSİP
Aldığım cevap şu:
- Fatih Bey, ben size Sayın Bakanın eşi geldi diyemem. Ama biliniz ki burası bir kamu alanıdır ve siyasi sembol olarak gördüğümüz türbanlı kimse alınmaz. Öyle gelenler de nizamiyede uyarılıp türbanın başörtüsü halinde takılması için rica ediliyor. Ancak içeri bu şekilde alınıyor. Hele komutanlar katına türbanlı giriş olmaz. Ama tabii bir bakanımızın eşi belki de kalabalık olmayan bir saatte gelmiş olabilir. Bu da sonuçta insani bir durumdur.
Evet, eminim Gül kendisine gösterilen bu ilgi ve incelik karşısında duygulanmıştır. Ben buna hayatın "özel ilişkiler bölümü" diyorum. Ve bu bölümün çoğu zaman yasaların da, yönetmeliklerin de üzerinde olması gerektiğini düşünüyorum.
ÖDÜN DEMEK YANLIŞ
Olaya askerlerin açısından bakınca şöyle diyebiliriz:
- Bu olay askerlerin prensiplerinden ödün verdiği anlamına gelmemeli. Onların prensipleri Türkiye Cumhuriyetinin prensipleri olarak oturmuş. Ama meselenin bir de insani prensipler bölümü var. Demek ki asker her durumda katı olmuyor. Demek ki, iktidarla asker arasında köklü ve keskin bir gerilim yok. Demek ki, en ağır krizler bile "insani prensipler" açısından değerlendirilebilirse çok farklı bir boyut kazanabilir.
Hatta aşılabilir...
Babasız başlamak istemedim
GÜNİZ Sokak olmadan bu sayfaya başlamak istemedim. Bunca olay, bunca kriz, acaba Demirele göre durum neydi?
- Sayın Cumhurbaşkanım, Güneydoğudaki olaylara ne diyorsunuz?
Terör bu ülkedeki büyük kitleye lanet olsun kurtulalım bunlardan dedirtmek istiyor. Tahrik var.
- Yani?
Yani Kıbrıs psikolojisi gibi. Ver kurtul gibi.
- Bu olabilir mi?
Olmaz tabii. Öbür tarafında da milleti birbirine düşürmek var. Mağduru oynamak istiyorlar. Hükümetin çok dikkatli olması lazım. Durum barut fıçısı gibi. Ama bu olayların en önemli yanı geçmişi hatırlatmasıdır. 10 binlerce şehidin verildiği geçmişi. Ben görevi devreden bıraktığım mektupta, benden sonra gelen cumhurbaşkanına ve başbakana durumu ilettim. Sıkı takip gerektiğini söyledim.
- Peki neden tekrar ateşi yükseldi bu terörün?
Bakın 1 Mart Tezkeresinde Türkiye yanlış yaptı. Şimdi kendi kontrolü olmayan bir K. Irak var. Musul var... ABD bunu unutmuş değil. Kandil Dağına müdahale edelim diyorsunuz, olmaz diyor. Her şey oradan besleniyor. Yarın orada bir devlet durumu olursa daha kötü sonuçlar olur.
Demirelle çok uzun bir sohbet yaptık. Gerçekten çok derin analizler yaptı. Bunları herkesin okuması gerekiyor. Detayları sonra aktaracağım. Ama şimdilik şu cümle yeter:
"Güneydoğudaki olaylara siyaset üstü bakmak zorundayız. Yani bu olay hükümete bir gol olarak görülmemeli..."
Haber: Fatih Çekirge
Kaynak: