Gandi tutuklu vekillere formül buldu

Abone ol

CHP lideri Kılıçdaroğlu tutuklu milletvekillerini tahliye etmeyeh hakimlere örnek bir kararla seslendi

İNTERNETHABER
ANKARA- CHP lideri Kılıçdaroğlu tutuklu milletvekillerini tahliye etmeyen hakimlere ilginç bir örnekle yüklendi.

Karun hazinelerinin yurt dışına kaçırılmasıyla ilgili bir davada savcıların zamanaşımı talebinin, "tarihi eserlerin zaman aşımı olmaz, çıkarıldıkları ülkede sergilenmeleri gerekir" diye reddedildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu yargıçlar için şu uyarıyı yaptı:

"Yargıçların unutmaması gereken temel bir kural var. Yargı kararını insan hakları ve demokrasiyi geliştirmek üzere verir. Pozitif hukuk budur".

Kılıçdaroğlu Meclis Başkanı Cemil Çiçek'le yaptığı görüşmeyi de anlattı. Kılıçdaroğlu'nun

ERDOĞAN'DAN TUTUKLU VEKİL TEPKİSİ

Kılıçdaroğlu, 61. Hükümet Programı'nı değerlendirmek üzere çıktığı Meclis kürsüsünde daha çok tutuklu vekillerin durumunu konuşunca Erdoğan'ın tepkisine neden oldu.

Muhalefetin aldığı oy oranı kadar Meclis'te temsil yeteneğinin bulunduğunu ve ahkam kesmemelerini isteyen Erdoğan, CHP sıralarına dönerek yemin ettiniz de ne oldu diye sordu.

AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

aktardığına göre Çiçek, Meclis olarak çıkardıkları uzun tutukluluk süresiyle ilgili düzenlemeyi hatırlattı, "Biz farklı Yargıtay farklı karar verdi, elimiz bağlandı" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu hükümet programı üzerinde yaptığı 40 dakikalık konuşmasının neredeyse tamamını yemin etmemelerine neden olan tutuklu milletvekili sorununa ayırdı.

Başbakan Erdoğan'a Meclis yolunu açan yasa değişikliği sürecinde CHP'nin verdiği desteği hatırlatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"20 Eylül 2002'de Başbakan yaptığı konuşmada "Milletin vicdanı ağır yara aldı. İnanıyorum Türkiye'nin derin vicdanı bu yanlış kararı düzeltecektir" dedi. Biz CHP olarak bu yanlışı gördük ve kaldırdık, gereken yasal anayasal değişiklikleri yaptık. Dönemin Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu "Özellikle muhalefet partisine teşekkür ediyorum. Sonuna kadar verdikleri sözün arkasında durdular" dedi. Başbakanı çok sevdiğimiz için değil biz Türkiye'de demokrasi ayıbını ortadan kaldırmak için yaptık."

BAŞBAKAN MAZBATASINI ALAMAMIŞTI

Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan'ın kendi durumuyla tutuklu milletvekillerinin durumunun aynı olmadığı yönündeki eleştirisine de hatırlatarak, "Evet Sayın Başbakan mazbatasını bile almamıştı" dedi.

YARGIÇLARA ÖRNEK DAVA

Evrensel hukuk kuralları çerçevesinde sorunun çözülmesi için bir engel bulunmadığını

BAHÇELİ İLE SICAK TEMAS

Kılıçdaroğlu, Meclis açılış töreninde yüzüne bile bakmadığı hatta "arkadaş satmakla" suçladığı Bahçeli ile dünkü törende el sıkıştı, başarı diledi.
AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

anlatan Kılıçdaroğlu, yargıçların taktirinin yasama organının taktirine bırakılamayacağını belirterek şöyle devam etti:

"Yargıçların unutmaması gereken temel bir kural var. Yargı kararını insan hakları ve demokrasiyi geliştirmek üzere verir. Pozitif hukuk budur. Yurt dışına kaçırılan Karun hazineleri için savcılar zamanaşımı dedi ama ABD'li yargıçlar 'çalınan eserlerde zaman aşımı olmaz. Çalındıkları ülkelerde sergilenmeli" diyerek zamanaşımını kabul etmedi.
Yargı, hukuk budur. Biz yargıçlara müdahale edelim demiyoruz. Ne yargı ne yasama üzerinde vesayeti kabul etmeyiz. Tutuklu arkadaşlar milletvekili o zaman sorun Meclis'in sorunu."

ÇİÇEK'TEN YARGIYA ELEŞTİRİ

Evrensel hukuk ve Anayasa'nın uluslararası hukuka göre karar verilmesine olanak sunan Anayasa 90. Maddeyi hatırlatan Kılıçdaroğlu Meclis Başkanı Çiçek'le yaptığı görüşmeye de gönderme yaparak şunları söyledi:
"Bizim yasalar yargıçlar tarafından bizim amaçlarımız dışında kullanılıyorsa o zaman o yasalarda sorun vardır. Meclis'te görüştüğümüz Çiçek uzun tutukluluk süresiyle ilgili farklı bir kararı Yargıtay verdi, elimiz bağlandı dedi. O zaman parlamento iradesi dışında bir karar çıkıyor. O zaman bunu düzeltmemiz gerek. Sorun CHP'nin değil Türkiye'nin sorunu. Demokrasi ayıbını çözmeliyiz. Milli iradeye pranga vurulmuştur bundan milli iradeyi kurtarmamız gerek.

Günün Önemli Haberleri