Galatasarayın zor kararı

Abone ol

Galatasaray, Riva arazisi konusunda yol ayrımında.


Galatasaray Yönetimi, büyük umut bağlanan Riva arazisini değerlendirmek için önümüzdeki günlerde kritik bir tercih yapacak. Ali Sami Yen Stadı arazisinin irtifak hakkı karşılığında Seyrantepe'ye yeni stat yapması için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile anlaşan sarı - kırmızılı yönetim şimdi de Riva'yı en karlı şekilde değerlendirmenin yolunu arıyor. Yönetimin, cumartesi günü Riva için yapılacak genel kurul toplantısında üyelerden yetki almasına ise kesin gözüyle bakılıyor.
Sarı - kırmızılılar, toplam 1 milyon 175 bin metrekare olan Riva'daki arazi için TOKİ'nin iştiraki olan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konut üretim şirketi KİPTAŞ arasında seçim yapacak.

Ataşehir örneği var
İstanbul'un yeni yerleşim merkezlerinden Riva'da yer alan arazide 235 bin metrekare inşaat alanı bulunuyor. Ocak ayında metrekaresine 90 dolar değer biçilen arazinin bugünkü metrekare fiyatı 110 dolara yükseldi. 100 gün önce 105 milyon 750 bin dolar değer biçilen arazinin bugünkü değeri 129 milyon 250 bin dolar. Toplam fark 23 milyon 500 bin dolara ulaştı.
Emlak GYO, gelir paylaşım esasıyla geçmişte başarılı projelere imza attı. Bunların başında da Ataşehir arazileri geliyor. Buradaki araziler gerçek değerinin 3-4 katı değere satılmıştı. Ancak Emlak GYO'nun gelir paylaşım esasında paranın tamamının kulübün kasasına girmesi neredeyse 1 yıla yakın zaman alıyor.

Karar yönetimin
KİPTAŞ ise bankalarla anlaşarak uygun finansman olanakları sağlıyor ve projelerini jet hızıyla satmasıyla tanınıyor. KİPTAŞ, Riva arazisini bugünkü değeri olan 129 milyon 250 bin doların biraz üzerinde bir fiyatla satarak paraya çevirme olağına sahip.
Emlak GYO, KİPTAŞ'ın en az 2 katı gelir sağlayabilir. Fakat bu 1 yıl zaman alır. KİPTAŞ ise en geç 2 ay içerisinde yaklaşık 150 milyon dolar getiri sağlar. Bu konudaki kritik tercihi Başkan Özhan Canaydın, yöneticiler ve Riva komisyonu yapacak.

Emlak GYO tavsiyesi

Riva Komisyonu raporunu açıkladı. Arazinin değerlendirilmesi önerilerini 4 başlıkta toplayan komisyon, gelir paylaşımı veya kat karşılığı yolunun kulüp için en yararlı seçenek olacağı kanaatine varıldığını belirtti. Öneriler şöyle:
1- Arazinin olduğu gibi satılması.
2- Kulüp ya da kulübün kuracağı şirket tarafından konutlar ve başka tesislerle geliştirilerek pazarlanması.
3- Arazinin, gayrimenkul yatırım ortaklığına (GYO) ayni sermaye olarak konulması yoluyla değerlendirilmesi.
4- Arazinin yerli veya yabancı bir gayrimenkul geliştirme firması ile anlaşılmak suretiyle, gelir paylaşımı ya da kat karşılığı yoluyla değerlendirilerek kulübe gelir sağlanması. Raporda, Emlak GYO ile başlatılan ilişkinin geliştirilmeye açık tutulması önerisinde de bulunuldu.

Kaynak:Milliyet

Günün Önemli Haberleri