Gaf yerine bu kez espri yaptı
Abone olŞili Cumhurbaşkanı Meksika'daki liderler doruğunda politikacılar ve kadınlar arasındaki farka ilişkin espri yapmaya kalkınca ülkesindeki kadın siyasetçilerin tepkisine hedef oldu.
Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera Pazartesi günü Meksika'da
düzenlenen ülke liderleri doruğunda sarfettiği cinsiyetçi sözlerden
dolayı ülkesindeki siyasetçilerin hışmına uğradı.
Cumhurbaşkanı Pinera, bir politikacıyla bir kadın arasındaki farkı anlatırken, "politikacı 'belki' derse 'hayır' demek istiyordur; kadın 'hayır' derse, 'belki' demek istiyordur." cevabını vermişti.
Pinera, Tuxtla'daki doruğun kapanışında yaptığı konuşmada, "Bir politikacıyla bir hanım arasındaki farkın ne olduğunu biliyor musunuz? Politikacı 'evet' dediğinde 'belki' demektir, 'belki' dediğinde 'hayır' demek ister. 'Hayır' derse, o bir politikacı değildir. Bir hanım ise, 'hayır' dediğinde 'belki' demektir, 'belki' dediğinde 'evet' demek istiyordur. 'Evet' derse, o bir hanım değildir." şeklinde konuşmuş ve salondaki bazı izleyicilerin gülüşmesine yol açmıştı.
Şili Senatosundan Ximena Rincon, Pinera'nın "bu tarih öncesinden kalma ve cinsiyetçi sözleriyle Şili'yi utandırdığını" kaydetti. Muhalefette yer alan Senatör Rincon, Cumhurbaşkanı Pinera'dan, hükümetinin kadınlara bakışını aydınlatmasını istedi.
Rincon, "Bu tür ifadeler kadınları aşağılayıcı niteliktedir ve
ülkemizi utanç verici bir duruma düşürmektedir. Cinsiyet
politikaları açısındansa bizi 20 yıl geriye götürmektedir." dedi.
Senatör Rincon, Kadından Sorumlu Bakan Carolina Schmidt'in de
konuyla ilgili açıklama yapmasını istedi.
Schmid, Twitter'da, Cumhurbaşkanının espri yapmaktan hoşlandığını ama kendisinin bu son espriyi gülünç bulmadığını yazdı.
Şili Cumhurbaşkanı Pinera, sık sık ülkesi dışında söyledikleriyle tepki topluyor. Geçen yıl da Almanya ziyareti sırasında, Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un konuk defterine, Nazi Almanyasını çağrıştıran "Deutschland Über Alles" ifadesini yazmıştı.
Bu sözcükler, tarihte, Alman ulusal marşının ilk mısrasını oluşturmaktaydı ama, aşırı milliyetçi nitelik taşıdığı için 2. Dünya Savaşı ardından marştan çıkarılmıştı.
Cumhurbaşkanı Pinera, daha sonra deftere bu ifadeyi yazdığı için özür dilemişti.