G8 liderleri Libya hava sahasını tartışıyor
Abone olG8 üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Paris'te yaptıkları toplantıda, Libya hava sahasının uçuşa kapatılması yaptırımını tartışıyor. Yaptırımın en güçlü savunucuları Fransa ve İngiltere.
G8 ülkelerinin dışişleri bakanları Paris'te yaptıkları toplantıda, Libya hava sahasının uçuşa kapatılması önerisini tartışıyor.
Libya hava sahasının uçuşa kapatılması yaptırımının en büyük savunucuları İngiltere ve Fransa.
Arap Ligi, bu konuda alınacak bir Birleşmiş Milletler kararını destekleyeceğini açıkladı ancak Rusya askeri müdahaleye karşı çıkıyor.
Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Almanya'da yaptırımla ilgili çekincelerini dile getirdiler.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin öneriyi değerlendirmesi bekleniyor.
Türkiye'nin muhalefeti
Ancak BBC'ye açıklama yapan diplomatik kaynaklar, henüz üzerinde tartışılacak bir BM kararı olmadığını, görüşmelerde yalnızca uçuşa kapalı hava sahasının değil, çeşitli sorunların değerlendirileceğini söylüyor.
Uçuşa kapalı hava sahasının en büyük muhaliflerinden biri de Türkiye.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü İstanbul'da yaptığı bir konuşmada, müdahalenin "tehlikeli sonuçları" olabileceğini söylemişti.
Türkiye, G8 üyesi değil ancak uçuşa kapalı hava sahasını değerlendirmesi beklenen NATO'ya üye.
Yardım çağrısı
İsyancı grupların liderleri, ülkenin doğusuna ilerleyen Kaddafi'ye bağlı güçlerin kaynaklarının sınırlandırılması için uluslararası toplumdan yardım istemişti.
BBC'ye açıklama yapan İngiltere dışişleri bakanı William Hague, askeri müdahalenin yasal zemini olmasının "en temiz ve basit" yolunun BM Güvenlik Konseyi kararı olduğunu söyledi.
Hague, Kaddafi'nin isyancı güçlerin kontrolündeki bölgeleri geri almasının "Libya halkı için uzun bir kabus" anlamına geleceğini de ekledi.
Paris toplantısının önemli bir kısmının Libya'ya müdahale tartışmalarının oluşturacağı ancak Japonya depremi ve etkilerinin de gündeme geleceği tahmin ediliyor.