G7 ülkeleri Euro Bölgesi borç krizini tartışıyor
Abone olSanayileşmiş ülkeler topluluğu G7'nin finans liderleri Euro Bölgesi borç krizini tartışmak üzere acil toplantı düzenliyor.
Sanayileşmiş ülkeler topluluğu G7'nin finans liderleri Euro Bölgesi borç krizini tartışmak üzere acil toplantı düzenliyor.
G7 ülkeleri arasında yapılacak telekonferans öncesinde gazetecilere konuşan Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty, "dönemin temel kaygısı"nın Avrupa olduğunu vurguladı.
İlk kez 1975'te biraraya gelen G7 ülkeleri ABD, Kanada, Japonya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya'dan oluşuyor.
Bugün açıklanan ve Almanya da dahil olmak üzere Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetlerinin Mayıs ayında düştüğünü gösteren veriler Bölge'nin ekonomik durumuna ilişkin kaygıların artmasına neden oldu.
İspanya ekonomisine yönelik endişelerin de arttığı bir ortamda, ortak tahvil çıkarılması konusunda Euro Bölgesi liderleri farklı görüşler taşıyor.
Almanya ısrarlı
Fakat Almanya bu konudaki tutumunu tekrarlayarak euro tahvilleri öncesinde mali birliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Almanya'nın Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada "ortak borç idaresi konusunu tartışmaya geçmeden önce mali birliği sağlamamız gerekir" dedi.
Geçen ay yapılan Avrupa Birliği zirvesinde, Euro Bölgesi borçlarını konsolide edecek ve borçlanma maliyetinin azalmasına yardımcı olacak euro tahvilleri konusunda taraflar anlaşmaya varamamıştı.
Euro Bölgesi dışında bulunan G7 ülkeleri, Avrupa'nın kötüleşen mali durumuna bir çare bulunmazsa, bunun küresel ekonomik canlanmayı olumsuz etkilemesinden korkuyor.
İspanya'nın bankacılık krizi ve Yunanistan'ın euro'dan ayrılmak zorunda kalabileceği kaygısı son haftalarda mali piyasalarda paniğe neden oldu.
Bu arada Kıbrıs'ın da Yunanistan'ı takip etmek zorunda kalabileceği ihtimali ve İrlanda ve Portekiz'in yardım paketinden yararlanma talepleri kaygıların daha da artmasına yol açtı.
Birçok politikacı ve ekonomist, bu durumdan çıkış yolunun euro tahvillerinden geçtiğini belirtiyor. Fransa, Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerinde kemer sıkma politikalarına karşı tepkiler devam ediyor.
Fakat Almanya her iki konudaki ısrarlı tutumundan taviz vermiyor.
İspanya'nın Maliye Bakanı Cristobal Montoro bugünkü kredi faizleri üzerinden İspanya'nın borç bulmasının mümkün olmadığını bildirdi.
Bu arada İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, bankaların sermayelerinin yenilenmesi sorunu ile ilgili olarak geçen hafta sonunda Avrupalı liderlerle görüşmelerde bulunduğuna dair haberler dolaşıyor.
Talepte zayıflık
Euro Bölgesi'nde özel sektörün Mayıs ayında da daralmaya devam ederek son üç yılın en düşük seviyesine indiği bildirildi.
Nisan ayında 46,7 olan Markit Euro Bölgesi satın alma müdürleri endeksi, Mayıs ayında 46'ya düştü. 50'nin altına düşen göstergeler daralmaya işaret ediyor.
Böylece Euro Bölgesi özel sektörü son dört aydır ard arda daralmaya devam ediyor.
Markit baş ekonomisti Chris Williamson, artan siyasi ve ekonomik belirsizlik nedeniyle, hem euro bölgesinde hem de dışında zayıf olan talebin daha da zayıfladığını, bunun da şirketlerin faaliyetlerini olumsuz etkilediğini belirtti.