G20 IMF'nin kaynağını artırmaya onay verdi
Abone olFransa'da bir araya gelen G20 liderleri Yunanistan kaynaklı euro bölgesi krizine çözüme katkı için IMF'nin kaynağını artırmaya onay verdi.
Dünyanın en büyük 19 ekonomisiyle Avrupa Birliği'ni bir araya
getiren Fransa'daki G20 zirvesinde liderler, büyümeyi artıran ve
küresel ekonomiyi yeniden dengeye sokan bir plan üzerinde anlaşmaya
vardı.
Zirvenin temel gündemi, euro bölgesinde süre giden borç krizi oldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında Avrupa'yı ve euroyu savunmak için savaşacaklarını söyledi.
Sarkozy, G20'nin Uluslararası Para Fonu'nun kaynaklarının artırılmasına onay verdiğini ve bu yönde atılacak adımları ise Şubat ayında görüşeceklerini söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı, ülkesinin ve Almanya'nın mali işlem
vergisinden yana olduklarını ve bu verginin 2012 yılında uygulamaya
konmasını umduklarını da belirtti.
İngiltere Başbakanı David Cameron ise IMF'nin gerekli kaynaklara erişiminin olmasının "güven sağlama ve ekonomik istikrar için" gerekli olduğunu belirtti.
Zirvede Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İtalya'nın ekonomik reformlarının uygulanmasını izlemesi için IMF'yi çağırdığını da aktardı.
En kritik sorun: Yunanistan
Liderler, IMF'nin kaynağının artırılmasının, Yunanistan gibi zor durumdaki euro bölgesi ülkelerine daha etkili yardım imkânı sunmasını umuyor.
Bazı liderler, İtalya gibi kırılgan ekonomileri korumaya yönelik önlemlerin de gündeme gelmesi çağrısında bulunmuştu.
Amerika Birleşik Devletleri Bakanı Barack Obama, dün zirvenin açılışında borç krizine çözüm bulmanın iki gün içindeki en önemli görevleri olduğunu söylemişti.
Zirve devam ederken Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu parlamentoda güvenoyu sınavı veriyordu.
Muhalefet ve iktidar partisi Pasok'un bazı milletvekilleri, euro ülkelerinin önerdiği kurtarma paketini referanduma götürme kararından sonra Papandreu'nun istifasını istedi.
Karar Almanya ve Fransa'yı öfkelendirmiş paketin reddedilme olasılığının yüksek olması nedeniyle borsalarda düşüşler yaşanmıştı.
Angela Merkel ise söz konusu referandumun Yunanistan'ın euro bölgesinde kalıp kalmaması hakkında olacağını söyledi.
Bu arada G-20 zirvesinde bulunan euro bölgesi ülkeleri olan Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya liderlerinin, önceden planlanlanmamış ayrı bir toplantıda bir araya gelecekleri açıklandı.
Euro bölgesinde huzursuzluk
Dün gerçekleşen Papandreu-Merkel-Sarkozy görüşmesi öncesinde AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso "tüm samimiyetimle Yunan halkına milli ve siyasi birlik çağrısı yapıyorum" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise "Geçen hafta üzerinde uzlaştığımız noktalar yeniden masaya getirilemez" dedi.
Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de anlaşma halk oylamasında reddedilirse, Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılması gerekebileceğini söyledi.
Yunanistan'ın aldığı halk oylaması kararı, AB'nin uzun pazarlıklar sonrasında onayladığı paket konusunda soru işaretleri yaratıyor.
Beklenmedik referandum kararı, Avrupa borsalarının endekslerinde ani düşüşlere yol açtı.
Avrupalı liderler referandum fikri konusunda kendilerine önceden haber verilmemiş ve danışılmamış olmasından rahatsız.
Bu durumun ortak para birimi euro'nun durumunu yeniden belirsizliğe sürüklediğinden şikayetçiler ve Papandreu yönetiminin destek alamaması halinde Birliğin geri kalanını zorda bırakmasından endişe ediyorlar.
Sarkozy ve Merkel, açıklamalarında zirvede alınan kararların "hiç olmadığı kadar zaruri" olduğunu kaydetti ve "Fransa ve Almanya bu anlaşmanın Yunanistan'ın sürdürülebilir büyüme ortamına dönmesini sağlayacağına kanidir" dedi.