G. Kore gemisini K. Kore mi batırdı?
Abone olGüney Kore'nin torpido muhribini "olasılıkla" Kuzey Kore'den savrulan torpilin batırdığı bildirildi.
Ajansların "flaş" haberine göre, geçen ay büyük patlamayla batan, 46 deniz kuvvetleri askerinin öldüğü 1200 tonluk Güney Kore savaş gemisi "Cheonan", bugün pruvasından çekilip yarısı su yüzeyine çıkarılarak salapuryaya nakledildi.
Bugün dev vinçle salapuryada bakıma alınan torpido gemisi "korvet" Cheonan, geçen ay büyük patlamayla batmış, olayda 46 asker ve denizci ölmüş, 58'i yara almadan kurtarılmıştı.
Bugün bir denizcinin gemide cesedi bulundu. 6'sı halen kayıp. Güney Kore Savunma Bakanı Kim Tae-yung, resmi Yonhap ajansına açıklamasında, "Askeri uzmanlara göre, gemi menteşelerini olduğu gibi yırtan büyük patlama büyük ihtimalle torpilden (torpido) geldi" dedi.
Güney Kore Devlet Başkanı Li Myung-bak, "Kuzey Kore torpilinin Gürney Kore savaş gemisini kasten ya da kazara batırmış olma ihtimali dahilinde" gerilimi artırmamak için kazanın sadece araştırıldığını belirtti.
Dünya "strateji" kuruluşu "Control Risks: Risk Kontrolü", iki Kore arasında savaşın sonuçlarının muazzam ölçüde yıkıcı olacağından, iki ülkenin de de savaşı göze alamayacağını belirtiyor.
Kuzey Kore torpili gerçekten Güney Kore gemisini vurmuşsa bu, 1950-1953 Kore savaşından beri en kaygı verici hadise olacak. Durum, 57 yıldır ilk kez bu denli "vahim" görülüyor.
Barış antlaşması imzalanmadığından iki ülke, ateşkes anlaşmasıyla 57 yıldır "resmen savaş halinde" bulunuyor. Türkiye'nin BM kararına uyarak ABD'nin yanında katıldığı savaşın sonunda iki Kore arasında 4 km genişliğine tampon bölge var.
İki taraf, sınırda 1 milyonun üzerinde askeri ihtiyat kuvveti olarak sürekli bulunduruyor. Güney Kore'de halen 28 bin Amerikan askeri daimi görev yapıyor.
Kuzey Kore ise 1 milyon askeriyle "nüfusuna oranla dünyanın en büyük ordusuna" sahip ülke. Nobel Barış Ödülü, Kuzey Kore ile ülkesi arasındaki ilişkilerde tarihi dönüşüm yaratan Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung'a 10 yıl önce verilmişti.
Kim, Kuzey Kore lideri Kim Jong-il ile Kuzey'in başkenti Pyonyang'da tarihi zirvede buluşmuştu. O günlere dönülerek iki ülkenin birleşmesi ülküsü halen yaşıyor. Güney Kore'de "Birleşme Bakanlığı" dahi var.