G. Afrikalı madencilerle uzlaşma arayışı

Abone ol

G. Afrika Cumhuriyeti'nde grevdeki maden işçilerini işbaşı yapmamaları halinde işten atmakla tehdit eden Lonmin şirketi tehdidini geri çekti.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde grevdeki maden işçilerini işbaşı yapmamaları halinde işten atmakla tehdit eden Lonmin maden şirketi tehdidini geri çekti.

Bu kararda hükümetin araya girip şirketten ültimatomunu çekmesini istemesi etkili oldu.

Ücret artışı talebiyle on günden fazladır Marikana madeninde grevde olan maden işçilerine polis geçen hafta ateş açarak 34 işçiyi öldürmüştü.

Grevden bu yana üretime ara veren Lonmin ise işçilere işbaşı yapmaları için geçen Pazartesi'ye kadar süre vermiş, sonra da bu süreyi bugüne kadar uzatmıştı.

Şirket dün yaptığı açıklamada işçilerin üçte birinin işbaşı yaptığını açıklamış, fakat işe başlayanlar arasında grevci işçilerin olup olmadığını bilmediklerini söylemişti.

Parlamento tartışacak

Güney Afrika parlamentosu bugünkü oturumunda polislerin işçilere ateş açıp öldürmesi olayını tartışacak.

Devlet Başkanı Jacob Zuma işçilerin ölümünden ötürü bir haftalık ulusal yas ilan etmiş ve soruşturma komisyonu kurulması sözü vermişti.

Merkezi Londra'da olan Lonmin şirketinin başkan yardımcısı Mark Munroe, binlerce işçiyi işten atarak gerginliğin azalmayacağını belirtti.

Zuma hükümetinde bir bakan ise Lonmin'in hükümetle yaptığı görüşmede ültimatomunu kaldırmayı kabul ettiğini açıkladı.

Marikana madenindeki 3 bin sondajcı 4-5 bin rand (484-605 dolar) olan ücretlerinde üç kata yakın ücret artışı talebiyle greve gitmiş, maden şirketi ise grevi yasadışı ilan etmişti.

Perşembe günü grevcilerle polis arasında çatışma çıkmış ve polisin ateş açması sonucu 34 işçi hayatını kaybetmişti.

28 bin işçisi olan Lonmin, dünyanın üçüncü büyük platin üreticisi.

Günün Önemli Haberleri