Futbol bazıları için çok riskli

Abone ol

Dünya'nın gözü Almanya'daki futbol şöleninde. Fakat bazıları için futbol tahmin edilenden daha zararlı.

Futbolun kalbi Dünya Kupası ile birlikte, Almanya'da atarken, dünyanın hemen hemen her bölgesinde ise futbol taraftarları bu heyecanı soluksuz takip ediyor.

ABD'den Çin'e, Bağdat'tan Moskova'ya, dünyanın bir çok bölgesinde Dünya Kupası farklı bir heyecanla takip edilirken; bazen, bazı bölgelerde bu heyecan insanların sağlığına zarar verebiliyor. Bazen de öldürücü oluyor.

Somali'de aşırı sağcı İslami gruplar, ülkede Dünya Kupası'nın izlenmesini yasakladı. Gerekçe ise oldukça ilginçti. 'Almanya'daki Dünya Kupası, Somalililer'in İslam'ı öğrenmelerini engelliyordu'. Bu inanışa bazı kesimler karşı çıktı ve protesto gösterileri düzenlendi ancak iki kişi, silahlı kişilerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Ülkenin başkenti Mogadişu'da yönetimi elinde bulunduran İslam Mahkemeleri Birliği adlı radikal grup ise aldığı bir kararla, Somali'de Dünya Kupası maçlarının gösterildiği bazı sinemaları kapattı ve bu uygulamanın yapılmasını yasakladı.

İntihar saldırıları ve bombalama eylemlerinin artık sıradan birer hadiseye dönüştüğü Bağdat'ta ise halkın Dünya Kupası ile ilgili en önemli sorunu, ülkenin yayıncı kuruluşlarının maçları yayınlayamıyor olması. Bu nedenle bir çok Iraklı, televizyonlarından maç yayınlarını takip edemezken, uydu alıcılarının pahalılığı ise, ekonomik durumu zaten kötü olan vatandaşlar için bir başka sıkıntı oluyor. Bağdatlı Mustafa Abdel Sattar adlı bir öğrenci, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Dünya Kupası maçlarını Arap kanallarından izlemek için bir decoder alamadım. Tüm maçların gösterildiği bir kanalın yer aldığı decoderler en az 175 dolardan satılıyor" dedi.

10 bin askerlik gücü ile Afganistan'da bulunan NATO'da ise, Dünya Kupası farklı bir heyecanla takip ediliyor. Kabil'deki ISAF birlikleri, oluşturdukları dev çadırlarda, maçları sinema formatında izliyorlar.

Özellikle Almanya'nın Kosta Rika'yı 4-2 yendiği maçta Afganistan'da görev yapan Alman askerleri, ülkelerinden 5 bin kilometre uzaklıkta, Münih'te oynanan maçı büyük bir heyecanla takip etti. Aralarında, Fransız, İngiliz, Makedon ve Türkler'inde bulunduğu 200 asker, Almanya maçıyla stres attılar. Afganistan'daki yerel halk ise 5 yıl önce neredeyse imkansız olan Dünya Kupası izleme şansını bu kez televizyonlarından takip etme imkanına sahipler. Taliban rejimi nedeniyle, bırakın maç izlemeyi, 5 yıl öncesine kadar, Afganistan'da maçların oynanması bile yasak hale gelmişti.

Mayıs ayında yaşanan büyük deprem felaketinde 5 bin 800 insanın yaşamını kaybettiği Endonezya'nın Java adası da yaralarını sarmaya çalışırken, Dünya Kupası Endonezyalılar için önemli bir fırsat gibi görünüyor. Endonezya halkı Dünya Kupası maçlarını takip ederek, deprem felaketinin izlerini silmek için çabalıyor. Ancak, deprem bölgelerinin bir çok yerinde yaşanan elektrik sıkıntısı yaşanıyor.

Nijerya'nın başkenti Nairobi yakınlarında ise Dünya Kupası, 3 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Maçları izlemek için televizyon antenlerini ayarlamaya çalışan 3 Kenyalı, yüksek voltajlı elektrik akımına kapıldı ve yaşamını yitirdi.

Günün Önemli Haberleri