Fuhuşa ve kapkaça sert ceza
Abone olTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yasa teklifleri görüşülüyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, AB ceza mevzuatına uyum amacıyla çeşitli yasalarda değişiklik yapan yasa teklifini görüşecek.
Teklif, fuhuş yaptırmak amacıyla kişileri ülkeye sokan veya ülke dışına çıkaranlara 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilmesini öngörüyor. TBMM'nin bu haftaki gündemi oldukça yoğun. Genel Kurul'un bu haftaki ilk gündem maddesini AB ceza mevzuatına uyum amacıyla çeşitli yasalarda değişiklik yapan yasa teklifi işgal edecek. AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve 11 milletvekilinin yasa teklifi, temel yasa olarak iki bölüm halinde ele alınacak.
Yeni düzenlemelere göre fuhuş yaptırmak amacıyla kişileri ülkeye sokan veya ülke dışına çıkaranlara, 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin YTL'ye kadar adli para cezası verilmesini öngörüyor. Teklife göre, kasten yaralamanın, vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olunması halinde verilecek 3 yıla kadar ceza, kırık veya çıkığın hayati fonksiyonlardaki etkisine göre yarı oranında artırılacak. Taksirle yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilecek ölçüde hafif olması halinde, soruşturulması ve kovuşturulması, şikayete bağlı olacak. Suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikayet aranmayacak. Uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarında, kişinin tedavi olmayı kabul etmesi ve "denetimli serbestlik tedbirinin" gereklerine uygun davranması halinde, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurma suçlarından, hakkında ceza verilmemesini içeren teklif, TCK'nın etkin pişmanlık hükmünün, örgütlü suçlarda birden fazla uygulanmamasını öngörüyor.
Teklif ayrıca, kanuni temsilcisinin bilgisi ve rızası dışında evi terk eden çocuğu, rızasıyla da olsa ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeden yanında tutan kişinin, şikayet üzerine 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını; başkasına ait banka ve kredi kartlarını hukuka aykırı kullanarak haksız menfaat elde edenlerin, mal varlığına karşı işlenen suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmesini de içeriyor.
TBMM Genel Kurulu gündeminde ayrıca, toprak koruma ile 15 yeni üniversiteye MEB'in belirleyeceği 4 rektör adayının YÖK tarafından 2'ye indirilerek, Cumhurbaşkanına sunulmasını içeren yasa teklifleri de ele alınabilecek. Genel Kurul, bu hafta gece mesaisi yapacak. Genel Kurul yarın 15.00-23.00, 15 Kasım Çarşamba günü 14.00-23.00, 16 Kasım Perşembe günü ise 14.00-21.00 saatleri arasında çalışacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2007 yılı bütçe görüşmelerine bu hafta da devam ediliyor. Komisyonda bugün TBMM, RTÜK, Sayıştay ve Cumhurbaşkanlığı, yarın Dışişleri Bakanlığı, 15 Kasım Çarşamba günü Kültür ve Turizm Bakanlığı, 16 Kasım Perşembe ve 17 Kasım Cuma ise Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, YURT-KUR, YÖK ve 68 üniversitenin bütçeleri ele alınacak. TBMM'deki diğer ihtisas komisyonları da gündemlerindeki tasarı ve teklifler üzerinde çalışacak. Adalet Komisyonu, kaçakçılık kanununda yapılacak yasa tekliflerini görüşmek üzere yarın toplanacak. Milli Savunma Komisyonu, Harp Akademileri Kanunu, Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile TSK Personel Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarılarını 15 Kasım Çarşamba günü görüşecek.
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Kanunu, Gecekondu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı'nı 15 Kasım Çarşamba günü, Fikir ve Sanat Eserleri, Seyahat Acenteleri Birliği ile Turizmi Teşvik kanunları ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısını ise 16 Kasım Perşembe günü ele alacak. KİT Komisyonu'nda ise yarın Milli Piyango, 15 Kasım Çarşamba günü Türkiye İş Kurumu ile İşsizlik Fonu'nun 2004 yılı hesapları ele anılıp incelenecek.