FT: Suriyeli muhalifler temkinli

Abone ol

Financial Times gazetesi, Suriyeli muhaliflerin Türkiye'nin IŞİD'e karşı giriştiği saldırılara temkinli yaklaştığını yazıyor. Gazeteye göre Suriyeli muhaliflerin çoğu asıl hedefin PKK olduğu görüşünde.

Financial Times, Suriye'deki muhaliflerin, Türkiye ve ABD'nin IŞİD'e karşı başladığı yeni işbirliğini olumlu karşılamış olsalar da, uygulamaya dair soru işaretleri olduğunu yazıyor.

"Esad karşıtları geçmişte ABD ve Türkiye'nin kendilerine boş vaatlerde bulunduklarını iddia ediyor" diye başlayan haberde, bu grupların Ankara'dan IŞİD'i Suriye sınırından nasıl uzaklaştırıp güvenli bölge yaratacağına dair detaylı açıklama bekledikleri belirtiliyor.

Gazetenin konuştuğu Munthir Salla adlı muhalif komutan, Türk yetkililerin dün Ankara'da Suriyeli muhaliflerin komutanlarıyla toplantı yaptığını söylüyor.

Salla "Güvenli bölge açıklamaları bizi şaşırttı, daha önce böyle birşeyi hiç duymamıştık" diyor.

Haber şöyle devam ediyor: "ABD ve Türkiye, yeni işbirliğinin detayları üzerine hala çalışıyor. Anlaşma, ABD'nin Suriye'deki belli bölgeleri korumak için resmi taahütte bulunmasını gerektirmeyecek ancak Türkiye'nin istediği gibi korunaklı bölgeler kurulmasına izin verecek bir orta yolu temsil ediyor".

Haberde Türkiye Cuma günü IŞİD hedeflerini vurmuş olsa da, ülkenin "cihatçılarla savaşa ne kadar sadık kalacağının belirsiz olduğu" ifade ediliyor.

'Operasyonlar Kürtler'e yönelik'

Gazetenin iddiasına göre Suriyeli muhaliflerin çoğu, Türkiye'nin hava operasyonlarının IŞİD'den çok Kürtleri engellemeye yönelik olduğu görüşünde.

Haberde ismi belirtilmeyen Avrupalı bir diplomatın şu sözlerine de yer verilmiş:

"Üç yıldır tavizler vererek sınırdaki durumu görmemezlikten gelmenin ardından, ben bunun [Türkiye'nin saldırılarının] durumu sonlandırabileceğine inanmıyorum. Bu saldırıyı belki de sadece IŞİD'e ufak bir gözdağı vermek, yurt içinde destek kazanmak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi avantajına olacak şekilde Kürtleri vurmak için yapıyor olabilirler."

Haber Suriyeli bir muhalif komutanın şu sözleriyle bitiyor: "Türklerden çok fazla birşey beklemiyoruz... Artık yalancı çobana döndüler."

Günün Önemli Haberleri