FT: İsrail ile Türkiye arasında uzlaşı umutları tükeniyor
Abone olFinancial Times gazetesi bugün, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendiren bir makaleye yer veriyor. Makalede, Başbakan Erdoğan'ın İsraik karşıtı söylemleriyle beraber 'iki ülke arasında uzlaşı umutlarının tükendiği' yorumu yapılıyor.
Financial Times gazetesinde bugün, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendiren bir haber yer alıyor.
Daniel Dombey imzalı haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP grup toplantısına boynunda 'kefiye' olarak bilinen Filistin atkısıyla çıktığına dikkat çekiliyor ve 'Türkiye ile İsrail arasında uzlaşı umutlarının tükendiği' yorumu yapılıyor.
Makalede şu ifadeler yer alıyor:
"Bu yılın büyük bir kısmında, aralarında Erdoğan'ın da bulunduğu her iki ülkeden etkin isimler, 2011'de derecesi düşürülen diplomatik ilişkilerin yeniden inşasını, 'kaçınılmaz' olarak tanımlıyordu."
"Fakat, İsrail sularındaki tesislerden Türkiye'ye petrol boru hatları üzerinden enerji işbirliği beklentilerini doğuran bu yakınlaşma, Türkiye'nin İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı sert bir şekilde kınamasının ardından gündemden de düştü."
Başbakan Erdoğan'ın muhalifleri 'İsrail'e hizmet etmek ve uluslararası komplonun parçası olmakla, İsrail'i de 1948'den bu yana soykırım ve katliam girişiminde bulunmakla suçladığını' ifade eden gazete, başbakanın "Haçlı ittifakıyla karşı karşıyayız" sözlerini de aktarıyor. Financial Times, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da 'sömürgecileri bölgeden uzaklaştıracakları' yönündeki sözünü ekliyor.
Gazete ayrıca, Erdoğan'ın 'İsrail ile normalleşmenin mümkün olmadığı' sözlerine ve "Barbarlıkta Hitler'i geçtiler" ifadesine yer veriyor.
'ABD, İsrail'i ikna etmişti'
Buna karşılık İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da Erdoğan'ı 'Yahudi karşıtı ifadelerinden dolayı eleştirdiği ve İsraillilere Türkiye'ye seyahat etmemeleri uyarısında bulunduğu ve diplomatik temsil seviyesini de düşürüp diplomat ailelerini çektiği' hatırlatılıyor.
Makale şöyle devam ediyor:
"İki ülke de, 2010 yılında Gazze Şeridi'ndeki ablukayı delmek isteyen gemideki dokuz Türk eylemcinin İsrailli birlikler tarafından öldürülmesinin ardından ilişkileri geliştirmeye çalışıyordu. ABD Başkanı Barack Obama, 2013 yılında Netanyahu'yu ölümlerden dolayı özür dilemeye ikna etti ve geçen yılın sonunda da, tazminat ödenmesi için yürütülen müzakereler neredeyse tamamlanmak üzereydi."
"ABD, anlaşmayı özellikle Orta Doğu'daki iki müttefiki arasındaki ilişkilerin yatışması ve yakın işbirliğine gidecek yolunun açılması için önemsiyordu. Türk yetkililer de, ülkenin giderek artan enerji ihtiyacının karşılanması için İsrail açıklarındaki gazdan faydalanma isteklerini dile getiriyorlardı."
"Türkiye'nin Gazze'de tırmanan can kayıplarına tepkisi, Ankara ve çoğu NATO ülkesiyle arasındaki ilişkilerin sakin olduğu bir dönemde geldi."
Financial Times gazetesi makalesini, ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi John Bass'ın 'Türkiye'de otoriterleşme yönelimi olduğu' yönündeki sözleri ve Erdoğan'ın dış politika danışmanı İbrahim Kalın'ın da Twitter'da paylaştığı "İsrail'in bir haftada 300'den fazla Filistinliyi öldürmesi bazıları için sorun değil. Ama Başbakan'ın bu katliamı kınaması sorun oluyor!" sözleriyle sonlandırıyor.