FT: Denktaş ayrılık fikrine bağlı kaldı

Abone ol

Financial Times gazetesi, Rauf Denktaş'la ilgili değerlendirmesinde, Kıbrıslı Türk liderin halkı için bağımsız devlet isteyip, adanın birleştirilmesine karşı çıktığını yazıyor.

Financial Times gazetesi, Rauf Denktaş'ın ölümüyle ilgili yayımladığı makalede, Kıbrıslı Türk liderin, tüm siyasi kariyeri boyunca kendi halkı için bağımsız bir devlet istediğini ve adanın birleştirilmesine karşı çıktığını yazdı.

Edward Mortimer imzalı makalede, Denktaş'ın, 1973 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı yardımcısı seçildiğinden beri Kıbrıs Türk toplumunun lideri olarak tanındığı belirtiliyor.

Yazıda, Kıbrıslı Türk nüfusun tarihsel olarak adanın her yanına dağılmış olduğu ancak Türkiye'ye daha yakın olduğu için Kıbrıslı Türklerin adanın kuzeyini seçtikleri de ifade ediliyor.

Londra'da okuyan Denktaş'ın Kıbrıs'ın İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında 105 bin nüfusa sahip olan Kıbrıs Türk toplumunun liderlerinden biri olarak 60'lı yıllardan itibaren öne çıkmaya başladığı da kaydediliyor.

"Türkiye'yi maniple uzmanı"

1960 öncesinde, Eoka hareketinin İngiliz sömürgeciliğine karşı mücadele ettiği ve adanın Yunanistan'la birleşmesini sağlamaya çalıştığı, Kıbrıslı Türklerin ise İngiliz yönetiminin devamından ya da eğer bunda başarısız olunursa, adanın Türkiye ile Yunanistan arasında bölünmesinden yana bir hareket başlattıkları da yazıda aktarılan bilgiler arasında.

Mortimer, bağımsız gözlemcilerin, Denktaş'ın Kıbrıslı Rumlarla pek uzlaşmaya varmak istemediği kanısında olduklarını savunup, Kıbrıslı liderin, büyük nüfuza sahip Türk ordusu da dâhil olmak üzere Türk siyasi sistemini maniple etmekte uzmanlaştığını da ifade ediyor.

Günün Önemli Haberleri