Freedom House: Türkiye'de basın özgür değil
Abone olWashington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, 2014 basın özgürlüğü raporunda Türkiye'yi geçen yıl olduğu gibi 'özgür basın olmayan ülkeler' arasında gösterdi.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, 2014 yılı basın özgürlüğü raporunda Türkiye'yi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 'basının özgür olmadığı ülkeler' arasında gösterdi.
Raporda ayrıca, Türkiye basın özgülüğünde, Tayland ve Ekvador'un ardından en hızlı gerileyen üçüncü ülke oldu.
Freedom House'un raporunda Türkiye için "hükümetin saldırgan yeni yasal önlemler ve gözdağıyla muhaliflerin alanını daraltma yoluna girmesiyle medya ortamı giderek kötüleşti" dendi.
Raporda Türkiye, 2009'dan bu yana 11, geçen yıldan bu yana da 3 puan aşağı düştü.
Basın özgürlüğü derecelendirmesinde de ülkelere verilen en kötü puan olan 100 üzerinden Türkiye'nin notu 65 olarak belirlendi.
Raporda şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye'de hükümet, telekomünikasyon biriminin yetkilerini, mahkeme kararı olmadan internet sitelerini bloke edebilmesi için genişletti. Fakat bazı daha saldırgan yasal değişiklikler Anayasa Mahkemesi'ne takıldı. Bir diğer yasal düzenleme, MİT'e gözetim yetkisi ve ülkedeki herhangi bir kurum tarafından elde edilen bilgiye internette denetimsiz olarak erişim sağlama yetkisi tanıdı."
Gazetecilere fiziksel, cinsel ve sözcü tacizlerde bulunulduğunu ifade eden rapor ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl 'siyasi gücünü pekiştirdiğini, ancak demokratik çoğulculuğa karşı, keskin ve saldırgan bir kampanya yürüttüğünü' kaydetti.
Freedom House, geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu üst düzey siyasetçilerin gazetecilere karşı sözlü saldırılarda bulunduğunu, bazı gazetecilerin ise farklı yollarla ölüm tehditleri aldığına dikkat çekip şöyle devam etti:
"Hükümet siyasi açıdan hassas konulardaki haberleri etkilemek amacıyla medya sahiplerine karşı mali kozu ve diğer tüm kozları kullanmaya devam etti. Aralarında tanınmış köşe yazarlarının da bulunduğu düzinelerce gazeteci yıl içinde bu tür baskılar sonucunda işlerini kaybettiler."
Raporda ayrıca, hükümeti eleştiren ve yolsuzluk haberleri yapan Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyon kanalında çalışan gazetecilerin gözaltına alındığı da hatırlatıldı.