Fransız istihbaratının Suriye raporundaki ayrıntılar
Abone olFransa'da hükümetin sunduğu Suriye raporuna göre, Suriye'nin elinde 1000 ton kadar zehirli gaz bulunuyor ve Şam yönetimi bunları imha etme niyeti taşımıyor. Paris'ten Sabetay Varol'un haberi.
Fransa'da hükümetin dün önde gelen milletvekilerine sunduğu Suriye istihbarat raporu, bugün basında geniş yer buldu.
Liberation gazetesi Fransız makamlarının Suriye rejiminin geçen 21 Ağustos'ta kullandığı kimyasal silahlarla undan geniş bölümler yayınladı.
DGSE (Dış Güvenlik Genel Direktörlüğü) ve DRM (Askeri İstihbarat
Direktörlüğü) tarafından ortaklaşa kaleme alınan belge, esas olarak
Suriye'yi cezalandırmaya yönelik olası bir askeri müdahaleye
kamuoyunu ikna amacı taşıyor.
Başbakanlıkta dün düzenlenen ve parlamento temsilcilerinin katıldığı toplantıya sunulan rapora göre, Suriye'nin elinde 1000 ton kadar zehirli gaz bulunuyor ve Şam yönetimi bunları imha etme niyeti taşımıyor.
Suriye'nin kimyasal silahları imha sözleşmesini imzalamamış olmasının altı çiziliyor.
Rapora göre bu gaz stoku; yperit (hardal gazı), VX (zehirli gazların en öldürücü olanı) ve yüzlerce ton sarinden (bir tür sinir gazı) oluşuyor.
Suriye bu gazları ScudB, ScudC ve SS21 gibi karadan karaya füzeler, 100 ve 300 litrelik bombalar veya topçu roketleri vasıtasıyla hedefe gönderme olanağına sahip.
bu gazların vektörlere doldurulması ve güvenliğinden "450 numaralı kol" adlı bir askeri birimin sorumlu olduğu ve bu birimin tamamen rejimin güvendiği Nusayri unsurlardan oluştuğu, sözkonusu birliğin emirleri sadece Beşar Esad ile çevresindeki çok dar bir gruptan aldığı kaydedildi.
Rapor, 21 Ağustos tarihli saldırıda ölen 1500 kurbandan 281'inin bizzat Fransız gizli servislerince sayılabildiğini belirtti, bunların gösterdiği bulantı, kusma ve spazm gibi belirtilerin gaz zehirlenmesi konusunda tüm kuşkuları ortadan kaldırdığını kaydetti.
Belgeye göre, aynı operasyon sırasında ve sonrasında çok sayıda konvansiyonel roket de kullanıldı. Bu roketlerin kanıtları ortadan kaldırma ve alanı kimyasal silah izlerinden temizleme amacı taşıdığı da ifade edildi.
"Muhalif güçlerin bu kapsamda bir zehirli gaz saldırısı düzenleyecek kapasitede olduğuna dair en küçük bir ihtimal bulunmadığını" dile getiren Fransız istihbarat servislerinin ortaklaşa raporunda, "Suriye rejiminin muhalefetin başkente yönelik genel bir saldırısından kuşkulandığı için bu yola başvurduğu" varsayımı da ortaya atılıyor.
"Esas olarak Fransız istihbarat kaynaklarına dayanarak hazırlandığını" özellikle vurgulayan rapor, muhalif gruplardan hiç birinin 21 Ağustos saldırısında kullanılan türde zehirli gaz vektörlerine (taşıyıcılarına) sahip olmadığının altını çiziyor.