'Fransız askerleri Mali'de çatışmaya girdi'
Abone olMali'deki askeri yetkililer, Fransız askerlerinin İslamcı militanlar ile çatışmaya girdiğini belirtiyor. Fransa Mali'deki hava saldırılarına Cuma günü başladı. Çatışma haberi doğrulanırsa bu bir ilk olacak.
Mali'deki güvenlik yetkilileri Diabaly kentinde Fransız askerlerinin İslamcı militanlarla çatışmaya girdiğini belirtiyor.
Kent Pazartesi günü militanların denetimine girmişti; Mali'nin kuzeyinde İspanya büyüklüğündeki bir alan da keza başkentteki yönetime muhalif silahlı güçlerin elinde bulunuyor.
Fransa hava kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının Mali'deki saldırıları altıncı gününe girerken Cumhurbaşkanı Fronçois Hollande "müdahale etmeselerdi çok geç kalınmış olacağını" söyledi.
Operasyona ilişkin değerlendirmeler yapılırken kimi sözcüler başkentin İslamcıların eline geçebileceği değerlendirmeleri yapmıştı.
Fransız yetkililer, aralarında Almanya ve ABD'nin de bulunduğu ülkelerden destek aldıklarını söylemişti.
İngiltere bölgede iki nakliye uçağı gönderdi. Son olarak İtalya da, lojistik destek vermeye hazır olduğunu ama karada çatışmaya girmeyeceğini duyurdu.
Militanlar konvoy halinde...
Fransız askerlerinin çatışmaya girdiği haberi, askerlerin konvoy halinde başkent Bamako dışına çıktığı haberini izliyor.
30 araçlık askeri konvoy, dün isyancıların ele geçirdiği Diabaly kasabasına doğru harekete geçmişti.
Fransız askerlerine destek olmak için Mali'ye gönderilen ilk Afrika birliklerinin ise ülkeye yarın ulaşması bekleniyor.
Fransız savaş uçakları kasabanın ele geçirilmesinden bu yana isyancıların mevzilerini bombalıyor.
Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian Fransız ordusunun kuzeydeki kasabaya doğru ilerlemekte olduğunu doğruladı.
İslamcı gruplar ile laik ve ayrılıkçı Berberi Tuaregler, Nisan 2012'deki askeri darbe sonrasındaki kargaşadan yararlanarak Mali'nin kuzeyini ele geçirmişti.
Daha sonra İslamcılar bölgenin önemli kentlerini ele geçirerek Tuaregleri dışlamıştı.
BM, Nisan ayından bu yana 144 bin 500 Malili mültecinin komşu ülkelere göçtüğünü tahmin ediyor. BM'e göre çatışmalar nedeniyle bu ay 30 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.
Güvenlik Konseyi desteği
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri, Fransa'nın müdahalesine desteğini açıklamıştı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, müdahalenin Mali'de 'anayasal düzenin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesisine yardımcı olacağı umudunu' dile getirmişti.
BM Güvenlik Konseyi Fransa'nın çağrısı üzerine olağanüstü toplanmıştı.
Fransa'nın BM temsilcisi Gerard Araud, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, diğer 14 Konsey üyesinden destek ve anlayış gördüklerini söyledi.
Afrika askerleri BM Güvenlik Konseyi'nin 2085 sayılı kararı uyarınca bu ülkeye gönderilecek.
El Kaide ile bağlantılı Tevhid ve Cihad Hareketi, Fransa'nın "Mali'ye müdahale etmenin bedelini ödeyeceği" tehdidini savurmuştu.