Fransada kuş gribi paniği

Abone ol

Fransa'da, kümes hayvanı tüketiminin bir hafta içinde yüzde 20 ile 30 arasında düşüş gösterdiği bildirildi.

Fransa Tarım Üreticileri Sendikası Başkanı Jean-Michel Lemetayer, bugün basına yaptığı açıklamada, 2005 yılındaki aynı döneme oranla, son bir hafta içinde kümes hayvanı tüketiminin yüzde 20 ile 30 arasında düşüş gösterdiğini söyledi.

Sektör temsilcileriyle durum değerlendirmesi yapmak amacıyla toplantı düzenleyen Lemetayer, ''Başbakan Dominique de Villepin'in hükümet adına gerekli bütün tedbirleri almasını ve zarar eden üyelerinin desteklemesini beklediklerini'' bildirdi.

Son dört ay içinde ihracat oranında yüzde 50'ye varan düşüş olduğunu belirten Lemetayer, sektör olarak zor günler geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Fransa, AB içinde kümes hayvanı ihracatında birinci, dünyada ise ABD, Çin ve Brezilya'nın ardından 4. sırada yer alıyor. Ülkede yılda yaklaşık 920 milyon kümes hayvanı üretiliyor.

Fransa'da 15 bin kümes hayvanı üreticisi bulunurken, sektörde maaşlı çalışanların sayısının 50 bin olduğu tahmin ediliyor.

CHİRAC'TAN TÜKETİCİLERE ÇAĞRI

Bu arada Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, bugün vatandaşlara kümes hayvanı ve yumurta yemeleri çağrısında bulundu. Bakanlar kurulu toplantısının ardından hükümet sözcüsü Jean-François Cope aracılığıyla halka çağrıda bulunan Chirac, ''Vatandaşlarımıza, kuş gribinin
çiftlikleri etkilemediğini ve kümes hayvanı ile yumurta yemenin zararlı olmadığını hatırlatmak istiyorum'' dedi.

Fransız yetkililer, cumartesi günü yaptıkları açıklamada, yabani bir ördekte kuş gribine neden olan virüsün saptandığını teyit etmişlerdi.

Günün Önemli Haberleri