Fransa'da iki Azeriye dayak!
Abone olFransız Ulusal Meclisi’nde, Fransa’daki Ermeni derneğinin üyeleri ve Fransa Parlamentosu’nun bazı delegelerinin de katılımıyla toplantı düzenlendi
Fransız Ulusal Meclisi’nde, Fransa’daki Ermeni
derneğinin üyeleri ve Fransa Parlamentosu’nun bazı delegelerinin de
katılımıyla “Sumgayıt Olaylarından 25 Yıl Sonra: Mevcut Durum ve
Dağlık Karabağ Halkı İçin Gelecek Perspektivler” konulu bir
toplantı düzenlenmiştir.
Toplantı, Fransa Ulusal Meclisi’nin Ermeniyanlısı üyeleri arasında yer alan ve Fransa Parlamentosu’nun AKPM’deki delegasyonuna başkanlık yapan Francois Roshebloun’un organizatörlüğü ile gerçekleştirilmiştir.
AZERBEYCANLI GENÇLERİ ACIMAZSIZCA DARP ETTİLER
Paris’teki Azerbaycan Evi'nin yöneticisi Mirvari Fataliyeva ve Azerbaycanlı öğrencilerden Vüsal Hüseynov toplantının yapılacağı hakkında bilgi edinmiş ve konuşmaları dinlemek için konferans salonuna gelmişlerdir. Onlar konferans sırasında 26 Şubat’ın Hocalı katliamının yıldönümü olduğunu dile getirmiş ve bununla ilgili sloganlar atmışlardır. Fakat bu sloganlar tehditle karşılanmış, konferans salonunun kapılarını kapatan katılımcılar Azerbaycanlı gençlere saldırarak onları acımasızca darp etmiştir. Saldırı çağrısı ise bizzat Francois Roshebloun tarafından yapılmıştır.
Olay yerine polis ve ve sağlık ekipleri çağrılmıştır. Yine olay
yerine gelen Azerbaycan’ın Paris Büyükelçiliği çalışanları da
durumu teyit ederek Azerbaycanlı gençlerin ciddi travma aldıklarını
şu ifaderle belirtmişlerdir: “Kendilerine ön müdahele
yapıldı, durumları ciddidir, hastahaneye kaldırıldılar.”
Olay toplantı başladığı zaman gerçekleşmiştir. Şöyle ki
katılımcılar Sumgayıt’ta ölen Ermeniler için bir dakikalık saygı
duruşunda bulunmak için ayağa kalkmıştır. Azerbaycanlılar ayağa
kalkmamış ve kendilerine bunun nedeni sorulduğunda M.Fataliyeva
“Bugün Hocalı Katliamı’nın yıldönümüdür, biz bunu
anıyoruz.” diye cevap vermiştir.
Bu cevap Ermenileri çılgına çevirmiş, 40 civarında Ermeni ve Fransızdan oluşan bir gurup kendilerini linç etmeye kalkışmıştır.
M.Fataliyeva’nın daha az darbe alması için kendisini siper eden V.Hüseyinov çok ağır vücut travması almıştır. Onun iç organlarının zarar gördüğü, kaburga kemiğinin kırıldığı belirtiliyor.
Ben M.Fataliyeva’yı ve V.Hüseyinov’u yıllardır tanıyorum. Her ikisi de örnek ve eğitimli Azerbaycan gencidir.
26 Şubat’ta Fransız Ulusal Meclisi’nde Fransa’daki Ermeni Meseleleri Bürosu’nun organizatörlüğü, Fransa’daki Ermeni derneğinin üyeleri ve Fransa Parlamentosu delegelerinin katılımıyla gerçekleştirilen bu toplantıda Fransız bir milletvekilinin tahriki ile kendilerinin dövülmesi Fransa’da faşizm, ırkçılık ve ksenofobinin baş kaldırdığına işarettir.
Hatırlatmak isterim ki 2008 yılında 18 yaşlı Fransa Azerbaycanlısı Orhan Ağayev de Strasbourg’da tramvayda giderken ırkçılık ve milliyetçilik gerekçesiyle katledilmiştir.
Bu, çokuluslu Avrupa’nın artık zor bir döneme girdiğini ve fırsat buldukça diğer ülkelere demokrasi dersi vermeye çalışan Fransa gibi ülkelerde bugün faşizmin en ciddi emarelerinin görüldüğünü ortaya koymaktadır.
FRANSA HÜKÜMETİ ACİLEN HUKUKİ İŞLEM YAPMALI
Fransa hükümeti tarafından acilen hukuki bir işlem yapılmaz ve adaletli bir karar verilmez ise bu olay çokuluslu Fransa’da ciddi çatışmalara neden olabilir. Biz artık bütün dünyadaki hemkarlarımıza konuya dair fikir bildirmeleri için çağrı yapmaya hazırlanıyoruz.
Ayrıca bu olayı şiddetle kınıyor ve düşünüyoruz ki Mirvari Fataliyeva ile Vüsal Hüseyinov’a karşı suç ortaklığı yapmış kişiler kısa süre içerisinde tutuklanmazsa bu konu Fransa’nın dünyadaki imajına gölge düşürüp, bazı ülkelerle ikili ilişkilerini olumsuz etkileyecek, aynı şekilde Fransa’nın bir hukuk devleti olması hakkında ciddi sorular oluşturacaktır.
Şunu da hatırlatmak isterim ki Almanya’da çokkültürlülüğün artık çöküş yaşadığını bir süre önce Angela Merkel’in kendisi de itiraf etmişti. Dolayısıyla da çokkültürlülük ve tolerantlık bugün bütün Avrupa’da çöküş yaşamaktadır.
Biz, Türk basınını bu konuyu gündemde tutmaya, Türkiye gençlerini Azerbaycan gençleri ile işbirliği yapmaya ve Türkiye devletini de diplomatik yollarla konuyu araştırmaya sesliyoruz.