Fransa: Teröre karşı seyahat yasağı önerisi
Abone olFransa'da hükümet, vatandaşlarının Suriye ve Irak'a gidip İslamcı militanlarla birlikte savaşmalarını engellemek için altı aylık bir seyahat yasağı düzenlemesini gündeme getirdi.
Fransa'da hükümet, vatandaşlarının Suriye ve Irak'a gidip
İslamcı militanlarla birlikte savaşmalarını engellemek için altı
aylık bir seyahat yasağı düzenlemesini gündeme getirdi.
Fransız yetkililer her gün iki veya üç Müslüman Fransız vatandaşının yurtdışına çıkarak İslamcı gruplara katıldığını söylüyor.
Bu kişilerin sonunda Fransa'yı hedef alacaklarından korkuluyor.
Mayıs ayında Brüksel'deki Yahudi Müzesi'ne yönelik saldırıda dört kişiyi öldürmek suçlamasıyla tutuklanan Fransız vatandaşı Mehdi Nemmouche Suriye'den dönmüştü.
Fransa doğumlu başka cihatçı olan Muhammed Merah ise 2012'de
Toulouse'da yedi kişiyi öldürmüş daha sonra polis tarafından
vurulmuştu.
Avrupa ülkelerinden yeni eylem planı
AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gille de Kerchove Salı günü, dokuz ülkenin içişleri bakanlarının, Suriye'ye giden kişilerin kimliğini belirleme ve onların dönüşte terör faaliyeti içinde yer almalarını önlemeye yönelik bir eylem planını kabul ettiklerini duyurdu.
Planı imzalayan ülkeler şunlar: Belçika, Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya, Danimarka, İsveç ve Hollanda.
Fransa'da gündeme gelen yasa tasarısı yetkililere, tehlikeli bölgelere seyahat yapmasından şüphelenilen kişilere altı ay seyahat yasağı getirme yetkisi veriyor.
IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) gibi gruplara katılmayı planlayan genç Müslümanların ucuz uçak bilgileriyle Türkiye'ye gittiği, daha sonra buradaki bağlantılarının onları Suriye sınırına götürdüğü belirtiliyor.
Yeni yasayla Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, istihbarat servisleri tarafından belirlenen Fransız vatandaşlarına bir şekilde altı aylık seyahat yasağı getirme yetkisine sahip olacak.
Bu altı aylık yasak yenilenebilecek.
BBC'nin Paris'te bulunan muhabiri Hugh Schofield, teorik olarak bu kişilerin seyahat edemeyeceğini ancak Schengen bölgesi uygulaması nedeniyle bu kişilerin hala Avrupa Birliği içinde seyahat edebileceklerini, Türkiye sınırındaki Yunanistan'a kadar gidebileceklerini söylüyor.