Fransa Suriye'de güç kullanma tehdidinden söz etti
Abone olFransa Dışişleri Bakanı, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de şiddetin durmaması durumunda 'güç kullanma' tehdidi de içerecek bir karar tasarısını düşünmesi gerektiğini söyledi.
Fransa, BM'nin desteklediği barış planı Suriye'deki şiddeti durdurmada yeterli olmazsa Güvenlik Konseyi'nin güç kullanma seçeneğini gündemine alması gerektiğini söyledi.
Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe, ''Şam rejiminin bize kafa tutmasına izin veremeyiz'' dedi.
Ülkedeki eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın planın Suriye rejimi tarafından kabul edilmiş olmasına karşın ülkede şiddetin durmadığı haberleri geliyor.
Juppe, 300 BM gözlemcisinin iki hafta içinde ülkede olacağını söyledi.
Fransız bakanın önerdiği güç kullanımı tehdidi de içerecek bir karar tasarısının Rusya ve Çin tarafından kabul edilmesi olası görülmüyor.
BM'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan salı günü Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirirken, 12 Nisan'da yürürlüğe giren ateşkese karşın ülkede hâlâ kabul edilemez düzeyde şiddet olayları yaşandığını söylemişti.
Muhalifler, pazartesi günü çoğu Hama kentinde olmak üzere 70 kişinin öldüğünü öne sürüyor.
Annan, ülkede yaşananların uluslararası toplumun beklentilerinin tamamen zıttı olduğunu da söyledi.
Eski BM Genel Sekreteri, Hama'da güvenlik güçlerinin protestoculara ateş etmesini ''özellikle kaygı uyandırıcı'' olarak nitelerken, ''Eğer iddia teyit edilirse, bu kesinlikle kabul edilemeyecek ve kınanacak bir gelişme olacaktır'' dedi.
Annan, gözlemci güçlerinin hızla sevkedilmesini de istedi.
BM'deki Amerikalı temsilci Susan Rice da bir basın toplantısı düzenleyerek güvenlik konseyi üyelerinin de gözlemcilerin daha hızlı gönderilmesini istediklerini, 100 gözlemcinin bir ay içinde Suriye'de olabileceklerini söyledi.
Rice, Suriye'nin şu ana kadar en az bir gözlemciyi vatandaşı olduğu ülke nedeniyle reddettiğini, Suriyeli yetkililerin ''Demokratik Suriye'nin dostları'' grubuna üye ülke vatandaşı olan herhangi bir BM görevlisinin ülkeye girmesine izin vermeyeceklerini bildirdiklerini kaydetti.
Birleşmiş Milletler geçen yılın Mart ayında başlayan gösteri ve çatışmalarda şu ana kadar 9 bin civarında insanın öldüğünü tahmin ediyor.
Suriye hükümeti ise Şubat ayında yaptığı açıklamada bir yıl içinde toplam 3.838 kişinin öldüğünü, bunların 2.493'ünün sivil ve 1.345'inin asker ve polis olduğunu bildirmişti.