Fransa Suriye uzlaşmasından memnun
Abone olFransa Cumhurbaşkanı François Hollande. ABD ve Rusya arasında Suriye'nin kimyasal silah stokuyla ilgili anlaşmayı, ülkedeki içsavaşa siyasi çözüm bulma yolunda 'önemli bir adım' diye tanımladı. Ancak Hollande'a göre askeri seçenek de masada kalmalı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ABD ve Rusya arasında
Suriye'nin kimyasal silah stokuyla ilgili anlaşmayı, ülkedeki
içsavaşa siyasi çözüm bulma yolunda 'önemli bir adım' diye
tanımladı.
Ancak Hollande televizyonda yaptığı konuşmada, 'Askeri seçenek masada kalmalı, aksi takdirde hiçbir baskı olmaz' dedi.
Hollande, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye konusunda çıkacak karar konusunda da haftasonuna kadar uzlaşma sağlanabileceğini belirtti.
Hollande bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yle Suriye konusunu görüşecek olan Hollande, Şam'ın işbirliği yapmaması durumunda rejimi zorlamak için ambargolar konulması gerektiğini söyledi.
Hollande, 'Uzlaşma ve Güvenlik Konseyi kararının gereklerinin
yerine gelmemesi durumunda ambargo tehdidini koymak gerekli. Ancak
bir sonraki adım Suriye krizine siyasi bir çozüm bulmaya çalışmak
olmalı' dedi.
Hollande ve ve Dışişleri Bakanı Laurent Fabius bugün İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yeni BM karar tasarısının metnini ele alacak.
Tasarı metni daha sonra Moskova'ya gönderilip, Rusya lideri Vladimir Putin'in onayına sunulacak.
Rusya ve Çin daha önce Suriye rejimine ambargolar öngören karar tasarılarını veto etmişti.
Suriyeli Bakan: Anlaşma büyük zafer
Dün de Suriyeli bakan Ali Haydar Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, anlaşmayı 'zafer' olarak tanımlayıp savaşa engel olduğunu söyledi.
'Anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını' belirten Ali Haydar, "Bir yandan Suriye'ye krizin içinden çıkması için yardımcı oluyor, diğer yandan Suriye'ye karşı savaş açılmasına engel olup savaş isteyenlerin argümanlarını zayıflattı" yorumunu yaptı.
Suriyeli bakan, "Bu, Suriye için Rus dostlarımız sayesinde başarılmış bir zaferdir" dedi.
ABD ve Rusya arasında Cenevre'de yapılan görüşmelerde varılan uzlaşma Suriye'nin kimyasal silahlarının dökümünü bir hafta içinde teslim etmesini öngörüyor.
Kimyasal silah stoklarının da 2014 ortasına kadar tamamen tasfiye edilmesi planlanıyor.
Suriye uzlaşmaya uymadığı takdirde, güç kullanımını son çare olarak gören BM Güvenlik Konseyi kararı devreye girebilecek.
ABD Suriye'de hepsi hükümetin denetiminde olan 45 farklı noktada kimyasal silah bulunduğuna inanıyor.
Ancak Rusya'nın hem bu noktaların sayısına, hem de hepsinin hükümetin kontrolü altında olduğu savına karşı çıktığı düşünülüyor.
Suriyeli muhaliflerin ana çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu da kimyasal silah kullanımına getirilen yasağın, sivil yerleşimlere karşı balistik füze ve hava saldırılarını da içermesini talep etti.