Fransa Rusya'ya savaş gemisi satışını askıya aldı
Abone olFransa Ukrayna'daki siyasi gelişmeleri gerekçe göstererek 2011'de Rusya ile imzalanmış olan bir savaş gemisi teslimatı anlaşmasını askıya aldığını söyledi. Fransa'dan gelen yazılı açıklamada 'koşullar teslimat için uygun değil' dendi.
Fransa 'koşullar uygun değil' diyerek Rusya'ya satışı planlanan iki savaş gemisinin teslimatını durdurdu.
Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada "Her ne kadar Ukrayna'da ateşkes ümitleri olsa da şu anki şartlar savaş gemilerinin teslimatı için uygun gözükmüyor" dendi.
"Rusya'nın son dönemde attığı adımlar Avrupa'da barış ve güvenlik prensiplerine ters düşüyor" denen açıklamada, Ukrayna'daki durumun hâlâ ciddiyetini koruduğu da belirtildi.
Fransa 2011 yılında Rusya ile Mistral tipi iki savaş gemisinin satışı için 1,2 milyar euro değerinde bir sözleşme imzalamıştı.
Gemilerin ilkinin Kasım - Aralık 2015 tarihinde teslim edilmesi planlanıyordu.
Cumhurbaşkanı Hollande birkaç hafta önce Le Monde gazetesine verdiği bir röportajda "Eğer durum daha kötüye giderse bu anlaşma konusunda tekrar düşünmemiz gerekir" demişti.
ABD Başkanı Barack Obama da Avrupalı ülkelerin Rusya ile daha önce imzalanmış olan savunma sanayii anlaşmalarının bir 'sorun' olduğunu ifade etmiş ve şimdilik bu anlaşmaların dondurulmasının gerekebileceğini söylemişti.
Ancak Fransa hükümeti 'anlaşmayı askıya alın' çağrılarına bugüne kadar olumsuz yanıt vermişti.
Yaklaşık 400 Rus deniz piyadesi yaz başından bu yana yeni savaş gemilerinin kullanımını öğrenmek için Fransa'da eğitim görüyordu.
Yaptırımlar yetersiz mi?
Avrupa ülkeleri Rusya'yı Ukrayna'nın doğusundaki karışıklığa müdahale etmekle suçluyor ve Moskova yönetimine karşı bir dizi ekonomik yaptırım uyguluyor.
ABD ile koordinasyon içerisinde yaptırım uygulayan Avrupa ülkeleri Rusya'nın enerji, finans ve savunma sanayii sektörlerini hedef alıyor.
Rusya ise Avrupa Birliği ve ABD'nin iddialarını reddediyor.
Şu ana kadar alınan yaptırım kararlarının Rusya'yı gerçek anlamda etkileyemediği ve dar kapsamlı olduğu yorumları yapılıyor.