Fransa: İngiltere'nin kararı Şam politikamızı etkilemez
Abone olFransa, İngiltere'nin Suriye konusunda geri adım atmasının kendi politikasını etkilemeyeceğini açıkladı. Ama konu Fransa kamuoyu ve siyasetini ikiye böldü. Lübnan'daki Fransız askerlerinin güvenliği konusunda kaygılar var.
Fransa, İngiltere Parlamentosu'nun, Suriye'ye yönelik olası askeri müdahaleye katılmama kararının, kendi politikasını etkilemeyeceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı François Hollande, Le Monde gazetesine verdiği demeçte, nın, Paris'in Suriye yönetimini cezalandırma konusundaki tavrını değiştirmeyeceğini söyledi.
Suriye yönetimine karşı ''ölçülü ve kararlı'' bir tepki
vermekten yana olduklarını ifade eden Hollande, Şam yönetimini
''halkına tamir edilemez zararlar'' vermekle suçladı.
''İngiltere olmadan müdaheleye katılacak mısınız?'' şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Hollande, ''Evet, her ülke, bir operasyona katılıp katılmama konusunda kararını kendi egemenliği içinde verir. Bu İngiltere için de, Fransa için de geçerli'' ifadesini kullandı.
Kimyasal silah saldırısıyla ilgili olarak Suriye rejiminin ciddi sorumluluğu olduğuna dair ciddi kanıtlar olduğunu ifade eden Hollande, Suriye'ye yönelik Çarşamba gününden önce bir operasyon olma ihtimalini ise dışlamadı.
Fransa Parlamentosu, Çarşamba günü Hollande'ın talebi üzerine olğanüstü toplanacak. Fransa'nın olası müdaheleye katılması konusunda parlamentonun onayı gerekmiyor.
Kamuoyu bölündü
Fransa'da kamuoyu, askeri mühahele seçeneği karşısında tam anlamıyla ikiye bölünmüş durumda.
Son anketlere göre seçmenlerin yüzde 45'i askeri operasyona destek verirken, yüzde 40'ı ise bu seçeneğe soğuk bakıyor.
Fransız seçmenin yüzde 15'i ise operasyona katılım konusunda kararsız.
Fransa'da özellikle aşırı sağ ve aşırı sol siyasetçiler olası operasyona şiddetle karşı çıkıyor.
Aşırı sağ, Esad yönetiminin devrilmesi sonucu işbaşına gelecek radikal dinci grupların ülkedeki azınlıkları ''imha edeceği''görüşünü dile getirirken, radikal sol partiler, olası müdahelenin bölgedeki gerilimi artıracağı düşüncesinde.
Fransa'da merkez sağ partiler içinde yine operasyona karşı çıkanların sayısı oldukça fazla.
Fransız askerlerine saldırı endişesi
Eski başbakalardan Jean-Pierre Raffarin ve Dominique de Villepin, operasyona karşı çıkan merkez sağın önemli isimlerinden. Fransız askeri ve istihbarat uzmanları ise Paris'in, Suriye'ye yönelik olası bir askeri müdahaleye katılması halinde, Hizbullah grubunun, Lübnan'daki BM bünyesinde görev yapan Fransız birliklerine saldırmasından endişe ediyor.
Harp Akademisi'nin eski komutanı emekli general Vincent Desportes, BFM televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Lübnan'daki Şii Hizbullah grubunun, bu ülkede BM bünyesinde görev yapan ve yaklaşık 900 askerden oluşan Fransız birliğine roketli saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulundu.
''Esad'ın, Fransa kamuoyunun askeri müdahale konusunda ikiye bölündüğünü iyi bildiğini'' vurgulayan General Desportes, ''Fransız birliğine düzenlenecek bir saldırıyla Suriye liderinin mühahaleye karşı çıkan Fransızların sayısını artırmayı hedefleyebileceği'' yorumunda bulundu.
İstihbarat Araştırmaları Merkezi müdürü Eric Denece de katılıyor ve Suriye'deki muhaliflere karşı mücadelede seferber olan Suriye istihbaratının da, askeri müdahaleye katılacak Batılı ülkeler için sıkıntı yaratabileceği uyarısında bulundu.
Fransa Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, Hollande'ın emir vermesi halinde, Suriye'ye yönelik operasyona katılmak için ordunun hazır olduğunu açıklamıştı.
Fransa'da basın, özel donanımlı bir fırkateyn ile bir nakliyat gemisinin Suriye'ye gitmek üzere dün Akdeniz'e açıldığını duyurmuştu.