Fransa askeri müdahale kararı aldı
Abone olHristiyanların çoğunlukta olduğu ülkede Başkan'ı devirerek kendisini ülkenin ilk Müslüman devlet başkanı ilan edince Fransa da müdahale kararı aldı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande,
etnik çatışmalarda yaklaşık 100 kişinin öldüğü Orta Afrika
Cumhuriyeti'nde sivilleri korumak amacıyla askeri harekat
başlatacaklarını açıkladı.
Hollande, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bulunan 650 Fransız askerinin sayısının "birkaç gün, belki de birkaç saat içinde" ikiye katlacağını söyledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapılan bir oylamada, ülkedeki Afrika Barış Gücü'ne Fransız askerlerinin de katılmasına izin veren bir yasa tasarısı kabul edilmişti.
Ülkede yaşanan şiddet olayları, etnik gerilimin tırmanabileceği ve katliamlar olabileceği endişelerini tırmandırmıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı, "Hemen harekete geçmeye karar
verdim. Bu akşam harekete geçiyorum." dedi.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Birleşmiş Milletler, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de çıkan çatışmalarda yaklaşık 100 kişinin öldüğünü açıkladı.
Mart ayında isyancılar tarafından devrilen Cumhurbaşkanı François Bozize'nin milisleri olduğu düşünülen kişiler kente saldırmışlardı.
Ülkede yerel saatle akşam 6'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak yer yer silah seslerinin halen duyulduğu belirtiliyor.
Bangui'de bulunan BBC muhabiri Andrew Harding hastane koridorlarında müdahale için bekletilen çok sayıda yaralı gördüğünü aktarıyor. BBC Muhabiri ülkede Hristiyanlarla Müslümanlar arasındaki gerginliğin giderek tırmandığına dikkat çekiyor.
HRİSTİYAN BAŞKANI DEVİRİP İLK MÜSLÜMAN DEVLET BAŞKANI OLMUŞTU
Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkede Bozize'yi devirerek kendisini ülkenin ilk Müslüman devlet başkanı ilan eden Mişel Cotodia'nın iktidara gelmesinden sonra kamu düzeni bozulmuştu.
Cotodia, Seleka adlı kendi isyancı grubunu dağıtmış ve bazı gerillalar orduya katılmıştı. Ancak gözlemciler, başkentte bile kontrolün kimde olduğunun bilinmediğini söylüyor.
Cumhurbaşkanının devrilmesinden sonra kaosa sürüklenen 4 milyon 600 bin nüfuslu Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çatışmalar nedeniyle nüfusun yaklaşık yüzde 10'unun ülkeyi terk ettiği belirtiliyor.