Fotoğrafta ‘dijital’ dönemeci

Abone ol

Geleneksel fotoğraf makinesi üreticileri zor durumda bu değişime ayak uyduramayanlar silinecek.


Dijital fotoğraf makinelerinin piyasayı ele geçirmesiyle geleneksel fotoğraf makinesi üreticileri zor durumda. Analistlere göre, bu değişime ayak uyduramayanlar silinecek.

Minolta, piyasanın ilk oto-fokusunu ve SRL’sini çıkarmıştı. Fuji 1600 ASA film, Nikon’un F-serisi 35 mm kamera ile fotoğrafçılığı kitlelere yaydı. Kodak bir zamanlar dünyanın en çok fotoğraf makinesi üreten şirketiydi. Ancak şimdi bu şirketler yol ayrımında; yüzyıllık işleri olan geleneksel makinelerin üretimini kesip dijitale yönelmenin sancısını yaşıyor.



Fotoğraf makinesi üreticileri son 10 yıldır dijital trendin ayak uydurmaya çalışıyor. Tüketici elektroniği şirketlerinin ani istilası, hem kullanıcı anlayışını değiştiriyor, hem de geleneksel üreticileri ekonomik olarak sıkıştırıyor. Sony, Panasonic ve Samsung gibi esas işi tüketici elektroniği olan şirketler bu alanda geleneksel kamera üreticilerine göre daha hızlı yol aldı.

DİJİTAL’İN İSTİLASI
Geleneksel fotoğraf makinesi üreticileri de malları müzelik olmadan yeni trende uyum sağlama telaşında. ABD’li InfoTrends analiz şirketine göre, bugün fotoğraf makinesi pazarının yüzde 75’i dijital. Profesyonel amaçlı çekilen fotoğrafların yüzde 70’i dijital, bu oran 2010’da yüzde 90’a çıkacak. Buna cep telefonlarındaki dijital fotoğraf kameralarını da eklemek gerek.

DEVLER TEKER TEKER ÇÖKTÜ
Kuruluş tarihi 1973 olan Konica Minolta, Ocak ayında üretim tesislerini rakibi Sony’e satarak, fotoğraf makinesi üretimi pazarından toptan çıktı. Bir diğer güçlü firma Nikon, 9 geleneksel modelin 7’sini kaldırdığını ve dijitale odaklanacağını açıkladı. Fuji Photo Film, fotoğrafçılık alanında çalışan 5 bin kişinin işine son vererek ilaç sanayine yöneleceğini duyurdu. Avrupa’nın en büyük film üreticisi Alman Agfa rekabete dayanamadı ve iflas bayrağını çekti.

ABD’nin en büyük üreticisi Kodak CEO’su şirketin tarihin en kötü dönemini yaşadığını itiraf etti. Dünyanın üçüncü büyük üreticisi Kodak, en son 25 bin kişiyi iştem çıkararak dijital makinelere odaklanacak. Şirket siyah-beyaz filmleri ise tümüyle kaldırdı.

GELENEKSEL ÜRETİCİLER DARBOĞAZDA
Dijital fotoğraf makineleri tüm teknolojik yenilikleriyle fotoğraf pazarını hızla ele geçirdi. Yükselen bu pazara birçok tüketici elektroniği şirketinin girmesiyle geleneksel firmalar geride kaldı. Sektör analistlerine göre, geleneksel fotoğrafçılık firmaları rekabetin gerisinde kalmaları halinde iflasa sürüklenecek veya elektronik firmaları tarafından satın alınacak.

‘GELENEKSEL’CİLER İÇİN ZORLU PAZAR
Kodak, Nikon ve Olympus gibi büyük geleneksel firmalar dijital fotoğraf makinelerinin içinde kullanılan birçok çip ve parçayı kendileri üretemiyor. Dev firmalar genellikle Sanyo, Premier Image Technology ve Altek gibi dijital parçalarında uzmanlaşmış şirketlerden satın alıyor.

Buna bir istisnayı Canon oluşturuyor, şirket milyarlarca dolar harcayarak dijitale dönüşümü gerçekleştirdi. Canon yılda 12.6 milyon cihazla pazarın yüzde 17’sini elinde tutuyor.

2006’DA 93 MİLYON ADET ‘DİJİTAL’ SATILACAK
Pazar araştırma şirketi IDC, 2006 yılı içinde yaklaşık 93 milyon adet dijital fotoğraf makinesinin satılacağı tahmin ediliyor. Bu pazarın en karlı ürünleri olan profesyonel SLR, objektifleri değiştirilebilen fotoğraf makineleri ise tüm şirketlerin gözlediği bir alan.

Düşük profil ürünlerde ise, Hewlett-Packard, Kodak ve Fuji arasında sıkı bir rekabet yaşanacak. Kodak halen dünya çapında 75 bin kiosk ile bu alanda lider. Ancak HP inkjet teknolojisi temelli kendi kiosklarıyla bu pazarda iddialı.

DİJİTAL, FİLMİN YERİNİ TUTMAZ
Dijitalin tüm çekiciliklerine karşın, film makineler yine de bu işten anlayanların vazgeçilmezi. Fotoğraf meraklıları, eğitimciler, akademiler, moda fotoğrafçıları hala film makineleri derinlik ve kontrastı daha iyi verdiği için tercih ediyor. Birçoklarına göre, dijital pazarı ele geçirebilir, ama fotoğrafçıların gönlünü asla.


ntv

Günün Önemli Haberleri