Bugün seçim olsa ne olur?
Abone olAK Parti Kasım ayında 12 ilde yaptığı anket sonuçlarını açıkladı. Buna göre üç parti yüzde 10 barajını geçiyor. Seçmen hükümeti yolsuzlukla mücadelede başarısız buldu.
AK Parti'nin İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, partinin yaptırdığı Kasım ayı anket sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Anket sonuçlarına göre, Meclis'e sadece üç parti giriyor. AK Parti yüzde 44.4 ile birinci parti çıkarken, bunu yüzde 16.9 ile CHP, yüzde 10.9 ile MHP izliyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Pollmark Araştırma Şirketi'ne yaptırılan son kamuoyu yoklamasının sonuçlarını açıkladı. Gedikli, 30 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Adana, Ankara, Konya, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya ve Gaziantep illerinde toplam 2 bin 992 kişi üzerinde yapılan anket sonuçlarını duyurdu.
Ekonomi ile ilgili politikalarda hükümetin performansı ile ilgili soruları cevaplandıran halkın yüzde 57.8'i hükümetin enflasyonla mücadele politikasını başarılı bulurken, yüzde 36'sı başarısız not verdi. Banka faizleri konusunda yüzde 57.4'ü başarılı, yüzde 30'u başarısız görüş bildirirken, hükümetin özelleştirme politikası da halktan destek aldı. Ankete katılanların yüzde 51.8'i özelleştirme politikalarını desteklerken, yüzde 37'si başarısız bulduğunu bildirdi.
Hükümetin yolsuzlukla mücadeledeki performansı da halkın yüzde 34.9'u tarafından başarılı bulunurken, yüzde 57.6'sı başarısız buldu. Halkın yüzde 71.5'i hükümeti fakirlikle mücadelede başarısız bulurken, yüzde 23.2'si geçer not verdi. İşsizlikle mücadele politikası da halkın yüzde 77.1'i tarafından destek görmedi. Anket sonuçlarını değerlendiren Gedikli, "Eksikliklerimizin ve eylem planlarımızda nelere yoğunlaşmamız gerektiğinin bilincindeyiz" diye konuştu.
Araştırma sonuçları halkın çoğunluğunun Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine taraftarlığını sürdürdüğünü ortaya koydu. Buna göre Türkiye'nin AB üyeliğine taraftar olanların oranı yüzde 66.7 oranında çıkarken, karşı olanların oranı yüzde 25.3'te kaldı. Türkiye'nin 3 Ekim'de AB ile müzakerelere başlaması da halk tarafından olumlu karşılandı. Ankete katılanların yüzde 62'si müzakerelere başlanmasını olumlu karşılarken, yüzde 28.8'i olumlu karşılamadığını bildirdi.
Anket sonuçlarına göre toplumun yüzde 49.1 hükümetin Türkiye'yi iyi yönettiği görüşünde. Hükümetin iyi yönetmediğini düşünenlerin oranı ise yüzde 44.4 oranında çıktı. Gedikli, AK Parti'nin iktidarda olmasına rağmen seçmen desteğinin azalmadığını, buna karşılık muhalefet partilerinin olumlu hiçbir değişim göstermediğini kaydetti. AK Parti'nin siyasi arenada alternatifsiz bir şekilde iktidarını sürdürdüğünü ifade eden Gedikli, diğer partilerin 'erken seçim istiyoruz' blöflerine kulak asmadıklarını vurguladı.
Gedikli'nin açıkladığı anket sonuçlarına göre, AK Parti yüzde 44.4 oy oranı ile birinci çıktı. AK Parti'yi yüzde 16.9 ile CHP, yüzde 10.9 ile MHP izledi. 'Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusuna karşılık halkın yüzde 8.8'i DYP, yüzde 5.9'u DEHAP, yüzde 4.6'sı Anavatan, yüzde 2.4'ü SP, yüzde 1.3'ü Genç Parti'yi tercih etti.
Gedikli, söz konusu oy oranlarının kararsızlar ve hiçbiri seçenekleri dağıtılarak açıklandığını söyledi. Son dönemde kamuoyunda bir anket furyası ve karmaşası olduğuna işaret eden Gedikli, AK Parti olarak bu karmaşadan etkilenmediklerini, partiye yönelik teveccühü çok iyi bildiklerini kaydetti.
Gedikli, anket ile halkın Şemdinli olayları karşısında hükümetin tutumuna bakışını da ölçtüklerini açıkladı. Şemdinli olayları ile ilgili hükümetin tutumunun muhalefet tarafından yoğun ve maksadı aşan bir şekilde eleştirildiğini anlatan Gedikli, muhalefetin olaylardan siyasi rant çıkarma peşinde olduğunu bildirdi. Gedikli, "Araştırma sonuçlarına göre konuya yaklaşımımız gerçekten de arçuladığımızın altında bir düzeyde destek görmektedir" dedi.
Ankete katılanların yüzde 30.7'si hükümetin Şemdinli olayları karşısındaki tutumunu olumlu bulurken, yüzde 50.7'si olumlu bulmadığını açıkladı. Buna karşın halkın yüzde 18.6'sı herhangi bir görüş belirtmedi. Şemdinli olaylarının siyasi bir rant olmayacak kadar hassas bir konu olduğuna dikkati çeken Gedikli, "İnsanımız da tüm partilerin bu konuyla ilgili yaklaşımları gözönünde bulundurulduğunda en çok partimize destek vermektedir. Araştırma sonuçlarına göre diğer partilerin bu konuya yaklaşımları çok daha düşük düzeylerde tasvip görmektedir" diye konuştu.
Araştırma sonuçlarına göre, Şemdinli'de meydana gelen olaylar sonrası muhalefet partilerinin tutumlarıyla ilgili değerlendirmeler şöyle: "CHP başarılı bulan yüzde 17.5, olumsuz bulan 57.9. DYP olumlu bulan yüzde 12.6, olumsuz bulan yüzde 58.3. MHP olumlu bulan yüzde 11.1, olumsuz bulan 58.9, Anavatan olumlu bulan yüzde 9, olumsuz bulan yüzde 60.8. DEHAP olumlu bulan yüzde 8.4, olumsuz bulan yüzde 61.3."
Ankette Başbakan Erdoğan'ın Danimarka'daki Roj TV tepkisi de halka soruldu. Halkın yüzde 66.7'si tepkiyi haklı bulurken, yüzde 22'si destek vermedi. Erdoğan'ın 'üst kimlik' ile ilgili sözleri de halk tarafından olumlu karşılandı. Halkın yüzde 55.5'i Erdoğan'ın sözlerine destek verirken, yüzde 26.9'u olumsuz buldu.