FLAŞ! Danıştay'dan 'Andımız' kararı
Abone olDanıştay 8. Dairesi, okullarda öğrenci andının okunması uygulamasını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti.
Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu
Çalışanları Sendikası, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları
Yönetmeliğinin "öğrenci andı" başlıklı maddesini yürürlükten
kaldıran yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle
Danıştay'da dava açmıştı.
Milli Eğitim Bakanlığının Danıştay 8. Dairesine gönderdiği savunmasında, andın kaldırılmasının Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin göstergesi sayılan demokratikleşmenin gereği olduğu, andın pedagojik olarak ilköğretim çağındaki çocuklar için uygun olmadığı, bu nevi yeminlerin demokratik toplumlarda söz konusu olamayacağı belirtildi.
Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 8. Dairesi, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti.
REDDEDİLDİ
İdari işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya olanaksız
zararların doğması ve idari işlemin hukuka açıkça aykırı olması
koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin
durdurulmasına karar verilebileceği hatırlatılan kararda, bu
koşulların birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin
durdurulması isteminin reddedildiği bildirildi.
İKİ ÜYENİN KARŞI OY
GEREKÇESİ
Karara katılmayan iki üyenin karşı oy gerekçesinde, idarenin işlem tesis ederken takdir hakkına sahip olduğu, ancak bu takdir hakkının serbestçe kullanılacak bir keyfiyeti ifade etmediği belirtildi.
Kararda, "uzun yıllardır uygulanan genç nesillerin ülkesine anayasal vatandaşlık temelinde aidiyetini güçlendiren ve öğrencilerde değer oluşumuna olumlu yönde katkı sunan öğrenci andının kaldırılmasını gerektirecek idarece yapılmış eğitim biliminin gerekleri ve pedagojik formasyon ilkeleri bakımından değerlendirmeler içeren dava dosyasına sunulmuş araştırma, inceleme ve tespit bulunmadığı" ileri sürüldü.
Danıştay 8. Dairesi'nin aynı konuya ilişkin daha önce verdiği kararın anımsatıldığı karşı oy gerekçesinde, o günden bu yana öğrenci andı içeriğinde herhangi bir anayasal ve yasal değişiklik yapılmadığının anlaşıldığı savunuldu.