Fiyatı artan petrole çare Putin, petrol kısıtlaması yolda

Abone ol

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve bu örgütle hareket eden ülkeler petrol üretimlerini günde en az 1.3 milyon varil düşürmeye çalışıyor. Edinilen bilgilere göre kısıtlamaya en büyük engel, Rusya. Putin ikna olması ile petrol üretimini azaltacak, akaryakıt ve petrol fiyatları yükselecek.

Küresel ekonomideki zayıflık, ABD üretimindeki artış nedeniyle piyasada arz fazlası oluştuğu düşüncesi son birkaç haftada petrolün sert düşmesine neden olmuştu. Ancak son bir kaç haftada yaşanan bahar havasının sonuna gelindi gibi.

Fiyatların düşüş baskısı altında olduğu böyle bir ortamda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri Perşembe günü Viyana’da bir araya gelerek birliğin üretim politikasını ele alacak. OPEC, Cuma günü de Rusya gibi birlikte hareket ettiği diğer petrol üreticileriyle görüşecek.

ANA ENGEL RUSYA
Üçü OPEC üyesi ülkeden biri ise OPEC üyesi olmayan ülkeden kaynaklar toplantının zorlu bir ortamda gerçekleşeceğini ve üretim kısıntısı anlaşması önündeki ana engelin Rusya’nın tutumu olduğunu belirtti. Kaynaklar ayrıca Rusya petrol üretimini önemli miktarda azaltmayı kabul etmezse OPEC’in üretim kısıntısı kararını erteleyebileceğini belirtti.

KÖRFEZ DAHA FAZLA İSTİYOR
Rus kaynaklar, ülkenin üretim kısıntısına günde 140,000 varil kadar katkıda bulunabileceğini belirtti. Ancak Ortadoğu ülkelerinin ağırlıkta olduğu OPEC, Moskova’nın günde 250,000-300,000 varil kesinti yapmasında ısrar ediyor.

IRAK:  FİYAT İSTİKRARI SAĞLANMALI
Irak Petrol Bakanı Thamer Ghadhban, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ham petrol fiyat istikrarını sağlamak ve jeopolitiğin petrol piyasalarına verdiği zararı en aza indirmek için orta-uzun vadeli bir strateji geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Ghadhban Irak’ın, OPEC’in bu hafta yapacağı toplantıda piyasaların dengelenmesine yardımcı olmak ve fiyatları desteklemek için çalışacağını söyledi. Irak, Suudi Arabistan’dan sonra OPEC’in ikinci büyük üreticisi.

Ghadhban yaptığı yazılı açıklamada, düşük petrol fiyatlarına getirilen çözümlerin “üretim azaltmayla sınırlı kalmaması gerektiğini” belirterek, toplantıda varılacak hiçbir anlaşmanın, OPEC üyesi olan ve olmayan petrol üreticilerinin çıkarlarına zarar vermemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

KATAR OCAK AYINDA ÇIKIYOR
Katar Enerji Bakanı Saad el-Kaabi, dün yaptığı açıklamada ülkesinin Ocak ayı itibariyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nden (OPEC) çekileceğini söylemişti. Katar OPEC’e 1961 yılında katılmıştı.

Katar'ın 57 yıldır üyesi olduğu OPEC'ten ayrılma kararı almasının kolay olmadığını ifade eden el-Kaabi, ülkenin OPEC üretim kararlarına etkisinin küçük olduğunu belirtmişti. Ancak alınan bu karar bile petrolün yükselmesine yetti

1960 YILINDA KURULDU
OPEC, net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 12 ülkenin oluşturduğu bir konfede­rasyon. 9-14 Eylül 1960 tarihinde Bağdat’ta toplanan konferans sonucunda resmen kuruldu. Örgütün merkezi ilk beş yıl Cenova’ da iken 1965’te Viyana’ya taşındı. Kurucu üyeleri; Suudi Arabistan, İran, Kuveyt, Irak ve Venezuela (1960). Kuruluşa, sonradan Katar (1961), Libya (1962), Endonezya (1962), Birleşik Arap Emirlikleri (1967), Cezayir (1969), Ni­jerya (1971), Ekvator (1973-1992) ve Gabon (1975-1994) katıldı.

Günün Önemli Haberleri