Fındıkta fiyat tartışması

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, fiyatta topu FİSKOBİRLİK'e attı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bakanlık olarak fındıkta verim ve kalitenin artırılması ile ilgili olduklarını, fiyat meselesinin FİSKOBİRLİK'i ilgilendirdiğini söyledi. Meksika Büyükelçisi Capos Icardo'nun nezaket ziyareti sırasında, basın mensuplarının fındık piyasasındaki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Eker, 2006 yılı ürünü konusunda, bakanlıkta, rekolte dışında herhangi çalışma yapılmadığını vurguladı.

Eker, ''Başbakan'ın konuşmalarından sonra fındık fiyatının düştüğü'' şeklinde iddialar bulunduğu, fındık üreticilerinin 30 Temmuz'da büyük bir miting yapmaya hazırlandığı hatırlatılarak, görüşünün sorulması üzerine, şöyle konuştu: ''Üreticiler dün miting yaptılar, daha önce de yaptılar. Tarım Bakanlığı olarak (2006 ürünü fındık ile ilgili) bu konuda herhangi bir çalışmamız yok. Üretim boyutu ile ilgileniyoruz. Bu konuyla ilgili üretici birlikleri var. Fındık rekoltesi ile ilgili teknik çalışmalarımız var. Bizim amacımız fındık kalitesinin artırılması, daha yüksek standartta üretilmesi.

Fiyat meselesi FİSKOBİRLİK'i ilgilendiren bir husus. FİSKOBİRLİK özerk bir kuruluştur. FİSKOBİRLİK'in bütün borçları daha önce hükümet-devlet tarafından silinmiştir. Özerk, serbest hale getirilmiştir. Bir tüccar gibidir. Fiyatını tespit ederken de, hükümete herhangi bir bilgi sormuş değildir. Dolayısıyla o fiyatı kendi açıkladı. Hükümete sormadı. Başka işler yapıyor. Mal varlığı var. Onlarla karşılasın. Başbakan'ın söylediği onunla ilgili.''

BÜYÜKELÇİ'NİN ZİYARETİ

Nezaket ziyaretinde bulunan Meksika Büyükelçisi Icardo ise yaptığı konuşmada, Türkiye ile Meksika arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanacağını hatırlattı, tarımın iki ülke açısından da önemli bir başlık olduğunu, bu nedenle işbirliğinin önem kazandığını söyledi. Özellikle buğday alanında yapılacak işbirliğinin uluslararası alanda başarı sağlayacağına inandıklarını ifade eden Icardo, ''Türkiye ve Meksika yükselen iki ülke, iki değer. Fikir alışverişinde bulunmamız çok önemli. Tarımsal alanda işbirliğinin gelişmesini istiyoruz'' dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, Büyükelçi'nin Türkiye'ye yeni geldiğini ve nezaket ziyaretinde bulunduğunu belirtti. İki ülkenin tarımsal yapısının benzediğine, özellikle buğday, mısır, hububatta benzer koşyullarda üretim yapıldığına işaret eden Bakan Eker, Türkiye'nin tarım alanında işbirliğini geliştirmek için mutabakat zaptı imzalamak amacıyla bir taslak gönderdiğini; Meksika'nın bu konu üzerinde çalıştığını söyledi. Eker, bitki koruma alanında Meksika'nın önerilerini içeren metnin de, bakanlık tarafından değerlendirildiğini kaydetti.

Günün Önemli Haberleri